12 Φεβ. 2016

Άδειες καναλιών

Πόσες τελικά θα μπορούσαν να είναι οι άδειες;

Όλη η συζήτηση στη Βουλή, αλλά και πληθώρα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, επικεντρώθηκε στο ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι 4, αλλά πρέπει να είναι πολύ περισσότερες.

Για το σημείο αυτό άλλος είπε ότι οι ραδιοτηλεοπτικές άδειες εξισώνονται απολύτως με οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα το είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ένας καταιγισμός αναφορών στα κοινωνικά δίκτυα. (Ένας για παράδειγμα έλεγε ότι εάν επικρατήσει η λογική του περιορισμού των αδειών σε 4 τότε θα ήταν σαν να λέγαμε ότι θα ετίθετο και ανώτατο όριο στον αριθμό των επιτρεπόμενων αθλητικών σωματείων).

Και το να το λένε στα κοινωνικά δίκτυα είναι λογικό κι ακόμη και χαριτωμένο, ανάλογα με το δοσολογία χιουμοριστικής επιτυχίας του γράφοντος.

Το να συγκρίνει, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εκ των κορυφαίων αναγκαιότητα για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων για την ενημερωση και την ψυχαγωγία των πολιτών, με …σουβλατζίδικα, είναι μια σοβαρή αήθεια.

Άλλος, αναφερόμενος πάντα στο θέμα του αριθμού των αδειών, αμφισβήτησε το πόρισμα φορέα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Όμως, ανεξαρτήτως της εγκυρότητας του εν λόγω φορέα, ή όχι, σε ανύποπτο χρόνο το ΕΜΠ (Πολυτεχνείο) σε προσομοίωση που επιχείρησε, απεφάνθη ότι οι άδειες θα μπορούσαν να φτάσουν και τις 5, …αλλά από το 2020 και μετά, δηλαδή μετά την εισαγωγή ολοκληρωμένης της β’  φάσης του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος». Κι αν και η προσομοίωση δεν έκανε σαφή λόγο στον αριθμό 4, είναι προφανές ότι για τις σημερινές συνθήκες (δηλαδή, χωρίς τη β’  φάση του ψηφιακού μερίσματος) ο αριθμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 4.

Όμως, όταν το ΕΜΠ έκανε λόγο για 5 άδειες μετά το 2020 δεν υπήρχαν οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. για ταχύτερη παραχώρηση φάσματος στην κινητή τηλεφωνία, ούτε βέβαια και η προχθεσινή μόλις απαίτηση της Ε.Ε. για απελευθέρωση φάσματος που χρησιμοποιούν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί για το διαδίκτυο και την web-TV.

Είναι, λοιπόν, καθαρά εικόνα καθυστερημένης χώρας η εμμονή στην επικυριαρχία του συμβατικής ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, όταν η διεθνής τάση είναι η αποδυνάμωσή της, ακριβώς επειδή η γιγάντωση της εν λόγω συμβατικής ραδιοτηλεοπτικής αγοράς οδηγεί σε σκαστές παραβιάσεις της ελευθερίας του ανταγωνισμού και -επειδή μιλάμε για Ενημέρωση- σε προβλήματα δημοκρατίας.

Φυσικό είναι να γίνεται αυτός ο πόλεμος! Οι σημερινοί ιδιοκτήτες (και άσε όλα τ' άλλα) προφανώς θα ήθελαν να έχουν εκείνοι την κατά παραχώρηση του κράτους διαχείριση των τμημάτων του φάσματος που η Ε.Ε. ζητεί να απελευθερωθούν για την κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο, ώστε όταν ανοίξει και αυτή η αγορά της web-TV να την ελέγξουν ή να έχουν εκείνοι τα έσοδα από τις παραχωρήσεις που θα έκαναν οι ίδιοι σε όσους θα ήθελαν να μπουν σ' αυτόν τον χώρο.

Και, εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις καταχρηστικού προσδιορισμού του ύψους του τιμήματος που ορίζουν οι αδειοδοτημένες ψηφιακές πλατφόρμες για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ζητούν να τους παραχωρηθεί μέρος του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, όπως ζητεί η Ε.Ε.. Και τούτο, διότι άλλοι κανονισμοί της Ε.Ε. επιβάλλουν ταχεία μεταφορά των εκπομπών της κινητής τηλεφωνίας στο φάσμα ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, διότι για λόγους δημόσιας υγείας απαιτείται εγκατάλειψη της μετάδοσης μέσω επίγειων κεραιών, ώστε να περιοριστούν οι ακτινοβολίες.

Για τη διαχείριση δημόσιων δικτύων, επομένως το "ψητό". Και, ναι, αυτό δεν το καθορίζει η αγορά αλλά το δημόσιο συμφέρον.

Δηλαδή, αντιθέτως της εικόνας που παράγεται από τα κανάλια και για προφανείς λόγους, προβλήματα ανταγωνισμού και περιορισμού στην ελευθερία της αγοράς προκύπτουν από την ολιγοπωλιακή διαχείριση δημόσιας περιουσίας και όχι το αντίστροφο!

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας