11 Φεβ. 2016

Προσφυγικό-ΝΑΤΟ

Παράνομη και επικίνδυνη ανάμιξη

Οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για συναίνεση της Ελλάδας, στην πρόταση που ετέθη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, και συγκεκριμένα στη ζώνη διέλευσης προσφύγων στο Αιγαίο.

Η ελληνική στάση -εφ΄όσον επαληθευτούν οι πληροφορίες- είναι λανθασμένη και επικίνδυνη!

Διότι:

Α. Είναι ανεφάρμοστη, χωρίς κάμψη του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και διατηρουμένου βεβαίως του δικαιώματος της χώρας μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο να τα επεκτείνει μέχρι και τα 12 μίλια. Εκτός κι αν εφαρμογή τέτοιας τυχόν απόφασης δε θα σήμαινε κάτι άλλο από το να περιπολούν εκατέρωθεν της συνοριακής θαλάσσιας γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας πολεμικά πλοία των δύο χωρών. Με δεδομένο δε το «ιστορικό» της περιοχής στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται καθένας τί κίνδυνος αναδύεται από κάτι τέτοιο.

(Οι αναφορές του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, ότι τέτοια εξέλιξη δεν παραβλάπτει  ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι πειστικές. Απλούστατα, διότι, εάν -φερ΄ειπείν- ένα νατοϊκό πλοίο μη ελληνικό, τουρκικό ή όχι, καταδιώκοντας λαθρεμπορικό πλοιάριο γεμάτο πρόσφυγες διέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τί θα πρέπει να πράξει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό; Θα ασχοληθεί με το λαθρεμπορικό πλοιάριο ή με τη φύλαξη των χωρικών μας υδάτων από παράνομη διέλευση; Η παραβίαση θα είναι δεδομένη! Και το ποιός επιθυμεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα να γίνουν «ξέφραγο αμπέλι» είναι γνωστό).   

Β. Φρονώ πως μόνον υπό μία προϋπόθεση θα μπορούσε η Ελλάδα να συναινέσει σε αυτήν την πρόταση:  Την άμεση και ρητή άρση του casus belli που έχει ανακηρύξει η Τουρκία προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα έως και τα 12 μίλια.   

Γ. Γενικώς είναι λάθος -και η Ελλάδα δεν πρέπει να συναινέσει σ’ αυτό- στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ στον χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος. Τέτοιες εξελίξεις τοποθετούν στρατιωτικές δυνάμεις στο επίκεντρο της διαχείρισης ενός διεθνούς προβλήματος, όπου τέτοιες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν λόγο. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και γενικώς όσοι άνθρωποι φεύγουν από τις πατρίδες τους αναζητώντας προστασία, άσυλο ή απλά ένα καλύτερο μέλλον σ’ άλλες χώρες, ορίζεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο πως πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις χώρες υποδοχής τους. Ανάμιξη στρατιωτικών δυνάμεων εδώ είναι νοητή μόνον ως απόφαση μίας έκαστης χώρας ξεχωριστά και σε απολύτως ακραίες συνθήκες. Άλλως, τα σώματα ασφάλειας (αστυνομία, λιμενικό, ακτοφυλακή κ.λπ.) είναι οι αρμόδιες και κατάλληλες για την περίπτωση υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα. Η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ελληνικά σύνορα, επίγεια, θαλάσσια και στον αέρα, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης σε πολύ ευαίσθητες περιοχές (Αιγαίο Πέλαγος, ελληνοσκοπιανά σύνορα, ελληνοτουρκική μεθόριος στον Έβρο κ.λπ.) και περισσότερο «περικυκλώνει» και «οικοπεδοποιεί» το προσφυγικό ζήτημα την χώρα μας, παρά συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των χωρών του βαλκανικού προσφυγικού «διαδρόμου». Είναι σαφείς οι συνέπειες από την τυχόν φραγή του διαδρόμου αυτού για τις χώρες της περιοχής και τις μεταξύ τους σχέσεις 

Δ. Γενικώς, η πρόταση όπως τίθεται στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Ας δούμε πώς το περιέγραψε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ: «…η Γερμανία και η Τουρκία μοιράζονται την πεποίθηση ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή…», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ! Και πρόσθεσε ότι η πρόταση τίθεται «…στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών». Είναι τουλάχιστον άκομψο να ομιλεί η Γερμανία για τα «ύδατα του ΝΑΤΟ»! Απλούστατα διότι τέτοια ύδατα δεν υφίστανται. Υπάρχουν ελληνικά και τουρκικά ύδατα, δηλαδή περιοχές κυριαρχίας των χωρών-μελών, στις οποίες το ΝΑΤΟ δεν έχει κανεναν λόγο! Αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα να μην προβεί η Ελλάδα σε έντονες αντιδράσεις για την ατυχέστατη αναφορά του Γερμανού αξιωματούχου, με δεδομένο ότι η σύμμαχος χώρα Γερμανία βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό της, ένεκα του προσφυγικού. Πολύ περισσότερο, όμως, βρίσκεται υπό πίεση η Ελλάδα. Ορθώς, λοιπόν, δεν γίνεται τίποτα επισήμως, αλλά ασφαλώς στο παρασκήνιο θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση για να διορθωθεί αυτή η αήθεια.

Ε. ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ανάμιξη σε ζητήματα διαχείρισης πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό των χωρών-μελών του. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα απολύτως απαράδεκτο και επικίνδυνο προηγούμενο, ευθέως συνδεόμενο με τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό των χωρών-μελών του. Μ’ αυτήν τη λογική, για παράδειγμα, εάν μια χώρα έκρινε ότι δεν μπορεί να χειριστεί την πολιτική τρομοκρατία στο εσωτερικό της, θα όφειλε να ζητήσει  την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της! Μόνο ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης σε τέτοια θέματα είναι να το έχει ζητήσει η ίδια η ενδιαφερόμενη χώρα και την υπόθεση να χειριστεί ο Ο.Η.Ε.. Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική στρατιωτική συμμαχία και σκοπός του είναι η προστασία των χωρών-μελών του από απειλές χωρών μη μελών του. Το προσφυγικό δεν έχει καμιά σχέση μ΄ αυτά!

ΣΤ. Ναι, αλλά το θέμα είναι η πάταξη των διακινητών, θα μπορούσε να πει κανένας, όπως είπε και ο κ. Ζάιμπερτ. Όμως, κατ’ εξοχήν  αυτό είναι εσωτερικό θέμα των χωρών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού! Επί της ουσίας,  μάλιστα, σχεδόν κατ’ απόλυτο τρόπο, πρόβλημα της Τουρκίας! Αν δεν μπορεί η Τουρκία να φυλάξει την ακτογραμμή της από την οποία ξεκινούν τα πλοιάρια των λαθρεμπόρων, ας το πει.

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας