9 Φεβ. 2016

Ισπανία-Εξελίξεις

Πρόταση των σοσιαλιστών

για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το σύνολο του ισπανικού τύπου αναφέρεται στο έγγραφο 53 σελίδων το οποίο παρουσίασε το PSOE (σοσιαλιστές) ως βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα και η οποία σύμφωνα με την El Pais «κλείνει το μάτι τόσο στην Αριστερά (Podemos, Compromis, και IU) όσο και στη Δεξιά (Ciudadanos)». 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενεργές πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης με συγκεκριμένο στόχο τη μείωση της ανεργίας μεγάλης διάρκειας. Επίσης, βασικό στοιχείο των προτάσεων του PSOE είναι ο κατώτατος εγγυημένος μισθός καθώς και η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και νερού των ευάλωτων ομάδων, ενώ προβλέπει και αναστολή των εξώσεων και παράλληλη παροχή διευκολύνσεων καταβολής του δανείου πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει αναστολή της εφαρμογής του νέου εκπαιδευτικού νόμου και συμφωνία επί του θέματος με την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέλος, στο πρόγραμμα εκφράζεται η αντίθεση του PSOE στο fracking καθώς και η πρόθεσή του για προοδευτικό τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα, προτάσεις με τις οποίες συμφωνούν τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και το Ciudadanos.

Προκειμένου να μη δημιουργηθούν αντιδράσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται η συνταγματική αναθεώρηση ενώ στο ζήτημα της Καταλονίας υπάρχει μόνο μια αναφορά στην οποία επισημαίνεται ότι το PSOE «θέλει να εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Αυτονομίες και ειδικά η Καταλονία, προκειμένου να συμμετέχουν στο κοινό εγχείρημα της χώρας». 

O επικεφαλής του Podemos, Pablo Iglesias, επεσήμανε ότι το νέο πρόγραμμα του PSOE καθιστά πιο δυνατή μια συνεργασία με το PSOE διότι το «πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο» από τις προτάσεις του Podemos και υπογράμμισε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι και το πρόγραμμα θα καταστήσει πολύ απλή τη διαδικασία συμφωνίας (με το PSOE)».

Από την πλευρά του το Ciudadanos επεσήμανε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές και θέσεις οι οποίες δεν είναι συγκλίνουσες αλλά υπάρχει χώρος για συμφωνία».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας