7 Φεβ. 2016

Τί μεταχείριση επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι για το προσφυγικό

Financial Times: Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν το σχέδιο να γίνει η Ελλάδα ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ

(Όχι ότι πρόκειται περί έκπληξης...) 

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται και το άρθρο του Duncan Robinson, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times, υπό τον τίτλο EU plans to send more border guards to Macedonia – Greece border, το οποίο αναφέρεται στο σχέδιο της ΕΕ να ενισχύσει την παρουσία των συνοριοφυλάκων, στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, δεδομένου του γεγονότος ότι περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας μέχρι στιγμής φέτος, και καθώς αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός τους τις επόμενες εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία. 

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με διπλωμάτες, αξιωματούχοι από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τουρκία, καθώς επίσης και χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, σε μια ύστατη προσπάθεια τους να ελέγξουν ή ακόμα και να ‘σφραγίσουν ερμητικά’. 
Το σχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε από τη Σλοβενία τον περασμένο μήνα, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι εμπλέκει κράτη μέλη της ΕΕ με κράτη μη μέλη της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση την ΠΓΔΜ, ιστορικό αντίπαλό της Ελλάδας, η οποία αποτελεί και μέλος της ΕΕ. 

Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι «αυτό που πιστεύω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανυπεράσπιστη από το νότο… εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν και δεν αποδέχεται οποιαδήποτε βοήθεια ή βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, η οποία είναι προφανώς η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία». 
Επισημαίνεται, τέλος, ότι από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατά επανάληψη υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες. Διπλωμάτες στη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο, υποστηρίζουν το σχέδιο να γίνει η Ελλάδα ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ, από όπου θα κατανέμονται στη συνέχεια οι πρόσφυγες σε άλλα κράτη-μέλη. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας