4 Φεβ. 2016

Προσφυγικό - Απύθμενο το τουρκικό θράσος

Τουρκία: «Η Ε.Ε. μας χρωστάει πολλά

τέσσερα χρόνια τώρα»

Μάλλον απρόθυμη να αναλάβει επιπλέον ευθύνες αποδεχόμενη τις ρυθμίσεις του «σχεδίου-Samsom» της ολλανδικής προεδρίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εμφανίζει την Τουρκία ο ανώτατος αξιωματούχος για θέματα μετανάστευσης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Davutoglu, ο κ. Murtaza Yetis, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelblad υπό τον τίτλο «Η Ε.Ε. μας χρωστάει πολλά τέσσερα χρόνια τώρα». Ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσιάζει την οπτική της τουρκικής κυβέρνησης επί του σχεδίου της ολλανδικής προεδρίας, καλεί την Ε.Ε. «να αναλάβει τις ευθύνες της» και διευκρινίζει ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να γίνει ο εξωτερικός χωροφύλακας της Ε.Ε.», ούτε πρέπει «όλη η ευθύνη να φορτωθεί στους ώμους της». 

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, «η Ε.Ε. κώφευε επί μακρόν και δίσταζε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών». Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το σχέδιο της ολλανδικής προεδρίας, ο Murtaza Yetis σημειώνει ότι στηρίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές, δηλαδή την αποτροπή των παράνομων αφίξεων μέσω Ελλάδας και την επαναπροώθηση αυτών που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη. «Η χώρα μας έχει πληθυσμό 78 εκατομμυρίων ανθρώπων, με κατά κεφαλή εισόδημα περίπου 10.000 δολαρίων. Έχουμε υποδεχτεί κάπου 2.500.000 Σύριους πρόσφυγες. Έχουμε δηλαδή αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν. Θέλουμε να δούμε και τους φίλους μας στην Ευρώπη να κάνουν το ίδιο», επισημαίνει με νόημα. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μετατραπεί σε ‘εξωτερικό χωροφύλακα’ της Ε.Ε. και δεν είναι ασφαλές και εφικτό ούτε για την Τουρκία αλλά ούτε και για την Ευρώπη να γίνει αποθηκευτικός χώρος για παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες», προσθέτει. 

«Όσοι από τους πρόσφυγες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ευρώπη, έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες και πολύ συχνά έχουν χάσει και μέλη της οικογένειάς τους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφεραν όμως τελικά να φτάσουν στην Ευρώπη. Τυχόν επαναπροώθησή τους θα τους προκαλούσε ένα επιπλέον τραύμα. Πρέπει λοιπόν να σταθμίσουμε την ολλανδική πρόταση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζει. «Υπό το πρίσμα λοιπόν κάποιου που αισθάνεται ότι υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έλεγα δεν συνάδει με τις εν λόγω αρχές να επαναπροωθεί κανείς τους ανθρώπους που έχουν γλυτώσει από του Χάρου τα δόντια», παρατηρεί. 

Ο Τούρκος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι η χώρα του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης, αλλά υποστηρίζει ότι η πολιτική των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι αρκετή για να βάλει ένα τέλος στις μεταναστευτικές ροές. Κατά την γνώμη του χρειάζονται τρία επιπλέον πράγματα προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο: 1. Να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, 2. Να παρασχεθεί μια «χειροπιαστή» υποστήριξη στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και 3. Να καθιερωθεί μια νόμιμη οδός μετάβασης των προσφύγων προς την Ευρώπη. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας