1 Φεβ. 2016

Τουρκία-Προσφυγικό

Ο διευθυντής του Human Rights Watch,

Kenneth Roth, τα «ψέλνει» στην Τουρκία

(Συνέντευξη στη  Hurriyet) 

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ο διευθυντής του Human Rights Watch, Kenneth Roth. 

Ο Roth δήλωσε ότι είναι αδύνατο να μάθει κανείς την αλήθεια για το τι γίνεται στις περιοχές που βρίσκονται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Ακούμε εντελώς διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικούς ανθρώπους που μιλήσαμε σχετικά με αν είναι η κυβέρνηση ή το ΡΚΚ που δεν επιτρέπει τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τραυματίες. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Και οι δύο πλευρές έχουν το καθήκον να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια», δήλωσε αναφορικά με την κρίση των ασθενοφόρων στο Τζίζρε. 

Για το προσφυγικό δήλωσε ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Θεωρεί εξαιρετικό το γεγονός ότι η ΕΕ προσφέρει 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά στην φιλοξενία των σύρων προσφύγων έως ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά θεωρεί επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντισταθεί σε πιεστικά μέτρα όπως το να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία, την επαναπροώθηση ατόμων στη Συρία και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψει τους πρόσφυγες απ’ το να επιβιβάζονται σε βάρκες με προορισμό την Ελλάδα. 

Δεν θεωρεί σωστή την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη στα σύνορα με τη Συρία με το σκεπτικό της αποτροπής της μεταφοράς όπλων από το PYD στο ΡΚΚ και αντιστρόφως καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να διαφύγουν από την περιοχή. 

Εκτιμά ότι οι εχθροπραξίες στα νοτιοανατολικά συμβαίνουν σε περισσότερο κατοικημένες περιοχές απ’ ότι στο παρελθόν και ότι χρησιμοποιείται βαρύς οπλισμός το οποίος εγείρει ανησυχίες για ανθρώπινες απώλειες. 

Θεωρεί υπερβολική την αντίδραση της κυβέρνησης αναφορικά με την διακήρυξη των ακαδημαϊκών και ότι με το να προσποιείται η κυβέρνηση ότι το παραπάνω υποκινεί την τρομοκρατία συνιστά προσβολή στις βασικές αρχές της ελευθερίας έκφρασης. Ανησυχεί ότι η επίθεση προς τους ακαδημαϊκούς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελέγχων πάνω στην κυβερνητική εξουσία. Μαζί με την φίμωση των Μ.Μ.Ε. και του δικαστικού σώματος συντελείται φίμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Θεωρεί το σκεπτικό της κυβέρνησης ότι οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι διώκονται για τρομοκρατικά αδικήματα και όχι για τη δημοσιογραφική τους δράση ως μια ‘φθηνή χρήση του όρου της τρομοκρατίας’. Το να γράφει κανείς για τις παραβιάσεις της κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας δεν σε κάνει τρομοκράτη, ισχυρίζεται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον κρατικό υπάλληλο που διέρρευσε τα έγγραφα όχι να διώκει τους δημοσιογράφους. Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει από αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία καθώς ο Ερντογάν περνάει μια γραμμή που για τους δημοσιογράφους θεωρείται ιερή. Οι δημοσιογράφοι δικαιούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες, προϊόντα διαρροής, ακόμα και αν είναι μυστικές. Αυτός που πρέπει να προσαχθεί είναι αυτός που τις διέρρευσε και όχι ο δημοσιογράφος. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας