27 Ιαν. 2016

Ε.Ε.-Ελλάδα-προσφυγικό

BBC: Η μεταναστευτική κρίση διαρρηγνύει τον ιστό

μιας κοινότητας κοινών αξιών

Άρθρο γνώμης του Gavin Hewitt δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του δικτύου BBC, με τίτλο Is the EU at risk of breaking up?, το οποίο αναφέρεται στη μεταναστευτική κρίση, στη συνθήκη Σένγκεν αλλά και στην Ελλάδα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ανοικτά ότι η Ευρώπη έχασε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και ότι φοβούνται για το μέλλον της Ευρώπης. «Η συμφωνία Σένγκεν αγνοείται ευρέως καθώς επανεμφανίζονται φράκτες και συνοριακοί έλεγχοι. Η Ελλάδα δέχθηκε ακόμη και προειδοποίηση εξαίρεσης από τη συνθήκη εάν δεν ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Επισημαίνει ότι Γερμανοί ηγέτες επανειλημμένως αναφέρουν ότι οι μετανάστες είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ωστόσο η συγκεκριμένη ανάλυση δεν γίνεται από όλους αποδεκτή, καθώς πολλοί πολιτικοί στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη κλίνουν προς ένα διαφορετικό σενάριο: ότι η κα Μέρκελ ενεθάρρυνε το μεγάλο αριθμό μεταναστών στρώνοντας στην ουσία ένα ευπρόσδεκτο χαλί. Τονίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος στοιχημάτισε πολλά στην Τουρκία, θεωρώντας ότι με αντάλλαγμα 3 δις, η τελευταία θα μείωνε τις εισροές. Οι πόροι όμως δεν ήταν για να δοθούν προκαταβολικά και η Τουρκία εξαγρίωσε τους ευρωπαίους ηγέτες με την αδράνειά της. 

Αναφερόμενος στα κέντρα υποδοχής σημειώνει ότι η υποχρεωτική κατανομή προσφύγων δε φαίνεται να έχει λειτουργήσει έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει κατασκευάσει μόνον ένα από τα πέντε σχεδιαζόμενα κέντρα, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι πολλοί από τους ευρωπαίους ηγέτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ελλάδας να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Υπάρχει η συζήτηση, συνεχίζει, να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν εάν δε συμφωνήσει στο θέμα της φύλαξης συνόρων ή το σύνορο της Σένγκεν να μεταφερθεί στη Σλοβενία, οπότε η Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «ένα μαζικό στρατόπεδο προσφύγων», εάν δε τα σύνορα μεταφερθούν σε άλλη χώρα, τότε θα δημιουργηθεί μια «χώρα του κανενός» (no man’s land) για απομονωμένους πρόσφυγες». 

Τι θα γίνει λοιπόν, διερωτάται ο δημοσιογράφος, σχολιάζοντας ότι η απάντηση δε βρίσκεται στα σχέδια της Επιτροπής, αλλά στην χρήση της οικονομικής δύναμης των χωρών της ΕΕ να πείσουν άλλες χώρες να αποδεχθούν ανθρώπους που απέτυχαν να πάρουν άσυλο, υπό την έννοια της πραγματοποίησης μιας τεράστιας επένδυσης σε χώρες όπως πχ η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος προκειμένου να τις πείσουν να κρατήσουν τους ανθρώπους σε καταυλισμούς με καλύτερες όμως από τις παρούσες συνθήκες. Μακροπρόθεσμα επίσης θα απαιτηθεί ένα κάποιου είδους σχέδιο Μάρσαλ που θα αποτρέπει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο στεφάνι της Μεσογείου. Το τεράστιο επίτευγμα της ΕΕ που είναι η συνδρομή της στην επίτευξη ειρήνης στην Ευρώπη και στη διάδοση της δημοκρατίας δεν κινδυνεύει, η μεταναστευτική κρίση όμως διαρρηγνύει τον ιστό μιας κοινότητας κοινών αξιών, καταλήγει. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας