27 Ιαν. 2016

Οι Πορτογάλοι για το προσφυγικό, την κρίση του ευρώ και την Ελλάδα

Κύριο άρθρο της εφημερίδας Publico

Σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Publico με τίτλο «Εκδιώκοντας την Ελλάδα από το Ευρώ και την Schengen» και υπότιτλο «Η Ευρώπη εντελώς παραπαίουσα, δεν γνωρίζει (ή δεν επιθυμεί) να ηγηθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων», σημειώνει τα εξής:

Πριν από ένα χρόνο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα και αμφισβήτησε την πολιτική λιτότητας της τρόικας. Μετά από μία μακρά σιδηρά διελκυστίνδα με τη Γερμανία, η οποία διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεώρησε ως τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του προβλήματος, να ‘’κληθεί’’ η Ελλάδα να βγει προσωρινά εκτός ευρωζώνης. Ως αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.

Η «πρόσκληση» ακινητοποιήθηκε τελικά από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε το όραμα να συνειδητοποιήσει ότι η σημασία των Ελλήνων για την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν εξαντλείται σε ένα λογιστικό φύλλο Excel του Σόϊμπλε.

Έκτοτε, η Ευρώπη παλεύει με ένα σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα και η καγκελάριος συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα, ως μια σημαντική πύλη εισόδου, θα έχει βασικό ρόλο στο πώς η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που έχει σημειωθεί από εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Ευρώπη το 2015, το θέμα των προσφύγων κατέληξε να είναι σημαντικότερο από την κρίση του ευρώ και με τα αλλεπάλληλα ναυάγια και τους θανάτους στη Μεσόγειο, μετετράπη σε ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, μετά από πολλές διασκέψεις κορυφής, κατά τις οποίες καταβλήθηκε προσπάθεια εύρεσης μίας κοινής πολιτικής για το θέμα, οι 28 εξακολουθούν να μην συμφωνούν και προχώρησαν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Ούτε τα 3 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν στην Τουρκία είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτε η έναρξη του χειμώνα ανέστειλε την πορεία χιλιάδων, που εξακολουθούν να διακινδυνεύουν τη διέλευση. Σύμφωνα με το Reuters, μόνον τον Ιανουάριο 35.000 πρόσφυγες έχουν διέλθει διά θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, 20 φορές περισσότεροι συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015.

Η κατάσταση των προσφύγων έχει οδηγήσει χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία να εισαγάγουν απαγορεύσεις στα σύνορά τους και περιορισμούς στη συμφωνία του Σένγκεν, η οποία μαζί με το ευρώ, είναι οι μεγάλοι πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Δεν ήταν τυχαία η προειδοποίηση Juncker: «Σήμερα η Σένγκεν τίθεται σε κίνδυνο. Αύριο μπορεί να είναι η ύπαρξη του ευρώ. Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούνται».

Αντιμετωπίζοντας ένα κενό ιδεών ενόψει της νέας συνόδου κορυφής τον Φεβρουάριο σχετικά με το θέμα, ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, αρχίζουν να ψάχνουν για λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, προφανώς με την υποστήριξη της Σουηδίας και της Γερμανίας, έφθασε να απειλεί την Ελλάδα, λέγοντας ότι τα σύνορα της Σένγκεν ενδέχεται να μετατοπιστούν προς την Κεντρική Ευρώπη, εάν οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να ελέγχουν τα σύνορά τους.

Πρόκειται για την ίδια ανόητη λογική που υιοθετήθηκε κατά την κρίση του ευρώ: εάν η Ελλάδα έχει το πρόβλημα με το ευρώ, θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Εάν έχει δυσκολίες με την τήρηση της Σένγκεν, (θα πρέπει) να βρεθεί εκτός Σένγκεν.

Οι Έλληνες αντιθέτως λέγουν πως η Ευρώπη αδυνατεί να τους ενισχύσει με ότι είχε υποσχεθεί από παιδικά κρεβάτια στα κέντρα υποδοχής, μέχρι μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και τους λίγους υπαλλήλους της Frontex στη χώρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται ακόμα μία μεγάλη σύνοδος κορυφής για να συζητηθεί το θέμα των προσφύγων», καταλήγει το κύριο άρθρο της Publico.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας