26 Ιαν. 2016

Ευρώπη-προσφυγικό

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιδρούν

στις ρατσιστικές πρακτικές των ηγεσιών τους

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν την Ελλάδα σε αντίθεση με τις αποφάσεις της σουηδικής κυβέρνησης

Στην πρόταση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες του Αιγαίου, αναφέρθηκαν σουηδικά Μ.Μ.Ε..

Έλληνες ψαράδες ή εθελοντές στα νησιά υποδέχθηκαν τους περισσότερους από τους 900.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην Ευρώπη πέρυσι. Τώρα υψώνονται φωνές υπέρ της υποψηφιότητάς τους για το Νόμπελ Ειρήνης, έγραψε η GÖTEBORGS POSTEN. Επίσης, σημειώνει ότι σύμφωνα με τον υπουργό μετανάστευσης Γ.Μουζάλα η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητά τους και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό, μόνον πρόσωπα ή οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το βραβείο, είναι πιθανό να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα κάποιας από τις οργανώσεις βοήθειας ή συγκεκριμένα μέλη τους, αναφέρει η GÖTEBORGS POSTEN.

Με τίτλο: «Ακαδημαϊκοί: Δώστε το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες» και με φωτογραφικό υλικό από διάσωση προσφύγων στη Λέσβο, αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα η ημερήσια free press εφημερίδα ΜΕΤRO. Τη συμβολή των κατοίκων της Λέσβου στην φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων, εξάρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συγκυβερνώντος κόμματος Περιβάλλοντοςν(Miljöpartiet), Robert Hall. Εκτός από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Gotland είναι και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οικολογικών Χωριών (GEN). Σε δηλώσεις του στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα www.helagotland.se αφηγείται τις εμπειρίες του από την παραμονή του τα Χριστούγεννα στη Λέσβο και τη συμμετοχή του στην φροντίδα προσφύγων, στον εκεί καταυλισμό. Όπως τονίζει «…ήταν εξαιρετικά ωραίο να βλέπεις πόσο βοηθά ο τοπικός πληθυσμός. Πραγματικά προσφέρουν με φανταστικό τρόπο». Αυτήν τη στιγμή 7 μέλη του GEN βρίσκονται στη Λέσβο και η συμμετοχή του Δικτύου θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και ο ίδιος θα κατέβει στο νησί για να εκτιμήσει εάν θα συνεχιστεί η προσφορά τους.

Τέλος, σύντομο βίντεο με πλάνα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις δύο χώρες, προβλήθηκε στο σουηδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TV4. Αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο ώστε να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες διασχίζοντας τη θάλασσα, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Υπέρ της Ελλάδας η φλαμανδική De Morgen

Ο ανταποκριτής στην Αθήνα της Δημόσιας Φλαμανδική Ραδιοτηλεόρασης - VPR, Bruno Tersago σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  De Morgen υπό τον τίτλο «Τι πρέπει δηλαδή να κάνει η Ελλάδα με τις τόσες αόριστες κατηγορίες που της προσάπτονται για το προσφυγικό;», αναφέρεται στο προσφυγικό και τη στάση των ευρωπαίων.

Στο άρθρο αναφέρεται: «Η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές κατά τις 18 πρώτες μέρες του 2018 είναι 2100% φορές μεγαλύτερος απ’ ότι ο αντίστοιχος για το 2015. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες κατά την περυσινή χρονιά έφτασαν στην Ευρώπη. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,2% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η άποψη ότι δεν υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους αυτούς. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η ροή μεταναστών και προσφύγων (γιατί οι δύο έννοιες διαφοροποιούνται στο βαθμό που δεν αποφασίζουν όλοι να μεταναστεύσουν εξαιτίας ενός πολέμου) πρέπει να σταματήσει και μάλιστα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Στο σημείο αυτό είναι που έρχεται στο στόχαστρο η de facto χρεωκοπημένη Ελλάδα. Η χώρα φέρεται να μην τηρεί τις συμφωνίες που έχουν γίνει και κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της, που ουσιαστικά είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τα οποία όμως καλύπτουν μια έκταση 14.000 χιλιομέτρων. Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, J. Mikl-Leitner, θεωρεί μάλιστα ότι η χώρα πρέπει να αποπεμφθεί από την ζώνη του Schengen. Και ο Σλοβένος πρωθυπουργός ‘έριξε’ στο τραπέζι την ιδέα -μέσω μιας επιστολής προς τους ευρωπαίους ομολόγους του- να σφραγιστούν ολοκληρωτικά τα σύνορα της Μακεδονίας (σ.σ.: Σκόπια) και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Το γεγονός ότι παρόμοιες απόψεις συζητούνται σοβαρά, υποδηλώνει την αποτυχία της Ε.Ε.. Μεμονωμένες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, ενώ για μια συλλογική αντιμετώπιση ούτε λόγος. Τόσο ο J. C. Juncker όσο και ο M. Schultz έχουν μπει με εντυπωσιακό τρόπο στο περιθώριο το τελευταίο διάστημα.

Η ρητορική ενάντια στην Ελλάδα είναι όμως ιδιαίτερα ασαφής. Ποιες ακριβώς συμφωνίες δεν τηρεί η χώρα; Είναι γεγονός ότι τα hotpots όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται δεν είναι ακόμα έτοιμα. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει κατά ένα μέρος με την Ελλάδα, αλλά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν αποστείλει ανεπαρκές υλικό και προσωπικό για να καταστήσουν λειτουργικά τα hotspots. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ιδίως χώρες που ασκούν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα στο σημείο αυτό υστερούν, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Κομισιόν.

Τι συμβαίνει για παράδειγμα με την «φύλαξη των συνόρων»; Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εδώ και δεκαετίες τεταμένες και τα σύνορα και από τις δύο πλευρές φυλάσσονται καλά. Τι κάνεις, όμως, για παράδειγμα, εάν είσαι λιμενοφυλακή, με τα φουσκωτά που είναι γεμάτα με πρόσφυγες; Πρέπει να τα στείλεις πίσω; Ή μήπως να τα τρυπήσεις; Γίνεται συχνά λόγος για μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Τί όμως θα κάνει αυτή παραπάνω που δεν μπορεί να κάνει η ελληνική ακτοφυλακή; Ποια είναι η στρατηγική που συνάδει περισσότερο με τις ευρωπαϊκές αξίες; Αξίες που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα προς όφελος των συμφερόντων; Πώς μπορεί η Ε.Ε. να παρακολουθεί με ήσυχη την συνείδηση ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τα δεινά του πολέμου, να πνίγονται στις θάλασσες της Μεσογείου;

Αποτελεί μια λύση το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα; Πράγματι μπορεί βραχυπρόθεσμα ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνεται προς τον Βορρά να ελαττωθεί, αλλά οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να βρουν άλλους τρόπους να μπουν στην Ευρώπη. Διότι η Ελλάδα δεν αποτελεί γι’ αυτούς τελικό προορισμό. Η χώρα αυτή εξακολουθεί να ενισχύεται οικονομικά από την Ε.Ε. και δεν μπορεί να προσφέρει μια προοπτική ούτε καν στους δικούς της κατοίκους.

Οι προτάσεις λοιπόν που ακούγονται δεν θα έχουν παρά μόνον ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Όσο δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν πρόκειται να εκλείψει».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας