26 Ιαν. 2016

Ξεκινούν οι συνομιλίες για το συριακό

Η συνεργασία Ρωσίας και Η.Π.Α. δεν ενισχύεται μόνο στη Συρία, αλλά και σε άλλα μέτωπα κατά των τζιχαντιστών

Η ρωσική εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια, σε άρθρο της με τίτλο: «Λαβρόφ και Κέρι κατέβαλαν μαζί αντίσταση του Ριάντ», υποστηρίζει, ότι «Μόσχα και Ουάσιγκτον συμβιβάζονται για τη διευθέτηση του συριακού και είναι έτοιμες να διευρύνουν την εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στις συνομιλίες στη Γενεύη».

Επισημαίνοντας δήλωση πηγής του Bloomberg στον Ο.Η.Ε., σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία έχει συμφωνήσει να συμπεριληφθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντιπολιτευόμενοι από την ομάδα "Jaish al-Islam", και οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσκληθεί στη συνάντηση μια αντιπροσωπεία, που υποδεικνύει η Μόσχα, αποτελούμενη από τον πρώην Αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης, Qadri Jami,l και έναν εκ των ηγετών των Κούρδων, τον Salih Muslim, η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια επισημαίνει την τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Η.Π.Α. το περασμένο Σάββατο.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής, Αλεξάντρ Ιγκνατένκο, σχολιάζοντας τις συμφωνίες μεταξύ Λαβρόφ και Κέρι, υποστηρίζει: «Αυτό δεν είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α., αλλά μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, από την μία πλευρά, και Ριάντ, από την άλλη, καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που έθετε διάφορους όρους, μεταξύ άλλων, και την αποδοχή συμμετοχής της "Jaish al-Islam", στις συριακές διαπραγματεύσεις». Εκτιμά δε, ότι αποτέλεσμα των κοινών δράσεων Ρωσίας και Η.Π.Α., ή μάλλον, Λαβρόφ και Κέρι, ήταν η ανεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση.

Παράλληλα, ο εμπειρογνώμονας εφιστά την προσοχή σ’ ένα, κατά τη γνώμη του, «σημαντικό γεγονός», ότι, δηλαδή, «…τόσο το Bloomberg, όσο και οι Financial Times ξαφνικά ξέχασαν ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως η ένταξη των Σιιτικών ομάδων στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως απαιτούσε το Ριάντ, σχετικά με το οποίο σημειώνει: «Προφανώς, αυτό το ζήτημα αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη, καθώς, κατά μία έννοια, ίσως, υπήρξε ανταλλαγή μεταξύ της "Jaish al-Islam" και της "Hezbollah”».

Καταλήγοντας, η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι «η συνεργασία Ρωσίας και Η.Π.Α. δεν ενισχύεται μόνο στη Συρία, αλλά και σε άλλα μέτωπα κατά των τζιχαντιστών», ενώ αναφερόμενη σε δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας “Asharq al-Awsat”, ότι δεκάδες στρατιώτες από τη Ρωσία, τις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία κατέφθασαν στην Λιβύη, για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του ISIS, διερωτάται, για το αν οι στρατιώτες θα ενεργήσουν από κοινού με μια ενιαία αποστολή ή θα πολεμήσουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας