26 Ιαν. 2016

Ισπανία-Πολιτικές εξελίξεις

Άρχισε το γνωστό παιγνίδι πιέσεων

για να υπάρξει επιθυμητή στους ευρωπαίους κυβέρνηση στη χώρα  

(Τί λέει non-paper της Κομισιόν)

Η El Pais δημοσίευσε άρθρο του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, στο οποίο δημοσιοποιείται τμήμα εσωτερικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο τιτλοφορείται «Ισπανία 2016», επισημαίνει ότι η Ισπανία χρειάζεται σταθερότητα, και ότι η Επιτροπή θα απαιτήσει «επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή από την επόμενη Κυβέρνηση, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν «πολιτικοί κίνδυνοι», διότι «οι δυσκολίες δημιουργίας κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν απώλεια εμπιστοσύνης από τις αγορές».

Στο άρθρο σχολιάζεται ότι η Ισπανία είναι «ευάλωτη» παρά το γεγονός ότι «η οικονομία έχει ανακάμψει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έχουν βελτιωθεί πολλά από τα αδύνατα σημεία» της ισπανικής οικονομίας. Ωστόσο, αναφέρεται «επιμένουν οι τεράστιες ανισορροπίες και συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους -δημόσιου και ιδιωτικού- και η ανεργία. Η χώρα είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις των αγορών». Ο συντάκτης σημειώνει ότι «…αυτή η νέα αφύπνιση εμπρός στην κρίση ενδεχομένως να προέρχεται εξαιτίας των αναδυόμενων αγορών και την περιφέρεια του ευρώ, με τις ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Επισημαίνεται ότι το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει στην ισπανική πολιτική μετά τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ αναφέρεται και η δήλωση Juncker περί ανάγκης σταθερής κυβέρνησης στη χώρα.

Το άρθρο επικαλείται και άλλη κοινοτική πηγή σύμφωνα με την οποία η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενώσει και δεν θέλει να εξάψει τα πνεύματα στην ισπανική πολιτική», ωστόσο καθιστά σαφές ότι «…η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να έλθει με προϋπολογισμό ο οποίος δεν συνάδει με ό,τι ορίζει για την ευρωπαϊκή οικονομία το τρέχον εξάμηνο, η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων είναι επικίνδυνη και η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι καλή είδηση».

Αναφέρεται επίσης ότι η σαφής προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται στα εκ νέου προβλήματα που τίθενται λόγω Κίνας και αναδυόμενων αγορών, ή στα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν στην Ελλάδα, «η οποία πρέπει να διαπραγματευτεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», ή για την κατάσταση στην Πορτογαλία «η οποία κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος πρέπει να αναλυθεί από τις Βρυξέλλες και δεν έχει επιλύσει τα προβλήματά του τραπεζικού της τομέα».

Και κυρίως, σχολιάζει το δημοσίευμα «ανησυχίες προκαλεί η Ιταλία της οποίας ο τραπεζικός τομέας ενδεχομένως να υποστεί προσαρμογές». Το άρθρο ολοκληρώνεται σημειώνοντας ότι «σε μια στιγμή κατά την οποία επιστρέφει η αβεβαιότητα, το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες δε διαθέτουν εργαλεία για να αντιμετωπίσουν άλλη κρίση. Η Ελλάδα είναι υπό την προστασία της ευρωπαϊκής διάσωσης, αλλά η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν μικρότερη δικλείδα ασφαλείας».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας