26 Ιαν. 2016

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΙΣΗ-ΧΡΕΟΣ

Αθετούν ξανά οι ευρωπαίοι τη δέσμευσή τους

να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος; 

Δημοσίευμα του AGENCE EUROPE αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο Davos, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Wall Street Journal, σε σχέση με την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο, θα μπορούσε απλά να βασιστεί σε μία αμοιβαία υπόσχεση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Η ελληνική κυβέρνηση, με άλλα λόγια, θα πρέπει να υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, έναν καλό προϋπολογισμό δηλαδή, και οι ευρωπαίοι εταίροι της στη περίπτωση αυτή θα είναι έτοιμοι να υποσχεθούν ότι θα μειώσουν στο μέλλον τα pics (στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους).

Το μέγεθος της ελάφρυνσης, κατά τον κ. Dijsselbloem, θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ενώ μία άλλη εναλλακτική θα ήταν να προσπαθήσει κανείς από τώρα να υπολογίσει ποια θα ήταν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν άμεσες ενέργειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της, αναφέρει το δημοσίευμα, υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αποστολή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση στεγνού κουρέματος.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ΔΝΤ ζήτησε εκ νέου, με ανακοινωθέν του στις 21 Ιανουαρίου, τη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, φοβούμενο ότι ένα γιγαντιαίο χρέος θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επενδυτές, άποψη που συμμερίζονται, κατά την αρθρογράφο, και άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως η Γαλλία.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας