22 Ιαν. 2016

Ανοίγουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιράν

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις

για την αποπληρωμή του χρέους ελληνικής εταιρείας πετρελαίου

Το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ότι η Ελλάδα προτίθεται να επαναλάβει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, ενώ υπενθυμίζει, ότι κατά την επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου του 2015 είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο χρήσης του ελληνικού εμπορικού στόλου, για τη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν. 

Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά στο Ιράν, στα τέλη Νοεμβρίου του 2015, καθώς και στην αναμενόμενη για το πρώτο εξάμηνο του 2016 επίσκεψη του Π/Θ κ. Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, ενώ προβάλλεται σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο, κατά την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Πετρελαίου του Ιράν θα εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας Αθήνας και Τεχεράνης, καθώς και η επέκταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφέρει, επίσης, ότι, πριν από λίγους μήνες, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους ελληνικής εταιρείας πετρελαίου, για προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν, την περίοδο Δεκέμβριος 2011-Μάρτιος 2012, βάση της μακροπρόθεσμης σύμβασης με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC, με το Πρακτορείο να σημειώνει, ότι τα «Ελληνικά Πετρέλαια» δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι τον Ιούνιο του 2012 μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, διότι, μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, δεν γίνονταν δεκτές πληρωμές προς ιρανικές τράπεζες και δημόσιες επιχειρήσεις. 

Το ΡΙΑ-Νόβοστι υπογραμμίζει, ότι το ύψος του χρέους των «Ελληνικών Πετρελαίων» δεν είναι γνωστό επισήμως, αλλά, όπως σημειώνει, σύμφωνα με πηγές του Πρακτορείου στον ενεργειακό τομέα, το εν λόγω χρέος ανέρχεται στα 400-800 εκ. ευρώ. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας