16 Ιαν. 2016

Ματτέο Ρέντσι: Σκληραίνει τη στάση του κατά του Βερολίνου

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ανοιχτή σύγκρουση» και σοβαρή ένταση στις σχέσεις Ιταλίας-Ε.Ε..

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στον προσωπικό του ιστότοπο, αλλά και τηλεοπτική συνέντευξη, σημείωσε ότι η Ιταλία απαιτεί σεβασμό και δεν εκφοβίζεται, ότι η ευελιξία ήταν ιταλική απαίτηση και μέρος της συμφωνίας εκλογής του κ. Juncker, αλλά και ότι είναι μία χώρα που δίνει πολλά χρήματα στην Ε.Ε. και θέλει να γνωρίζει πώς ξοδεύονται. 

Η Ιταλία αξίζει σεβασμό δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντσι, ενώ σημείωσε ότι η σύγκρουση με την Κομισιόν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. «Η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες ελέγχανε την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόνισε επίσης ότι «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι».

Ο κ. Ρέντσι αναγνώρισε ότι την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο». Και συμπλήρωσε: «…προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί, αλλά το παραμύθι που πάμε στις Βρυξέλλες και απλά πρέπει να υπακούμε στις εντολές της Κομισιόν, πρέπει να τελειώσει…». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».

Νωρίτερα η Ιταλία είχε μπλοκάρει την απόδοση 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για το προσφυγικό. Και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Padoan, είχε υπογραμμίσει: «Ο κ. Σόιμπλε συνεχώς πιέζει, σε συνεργασία με την καγκελάριο, Μέρκελ, αλλά και τους βορειοευρωπαίους συμμάχους τους, τις χώρες της Μεσογείου για επιπλέον μειώσεις στις δημοσιονομικές δαπάνες και επιβάλει ολοένα πιο αυστηρές πολιτικές λιτότητας…».   

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας