16 Ιαν. 2016

Les Echos: Συνέντευξη Κατρούγκαλου

"...προβλέπουμε μια ελάχιστη σύνταξη ύψους 384 ευρώ, η οποία ανταποκρίνεται στο όριο της φτώχειας..."

Όλη η συνέντευξη: 

- Ποια είναι η υποδοχή που επεφύλαξαν οι ευρωπαίοι εταίροι σας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που καταθέσατε; ; 

- Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές. Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτή η μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται σε μια ειλικρινή προσπάθεια που στόχο έχει τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος. Προσπαθήσαμε να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μνημονίου, αλλά την ίδια στιγμή να εισαγάγουμε και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης και να θέσουμε και την υπογραφή της Αριστεράς. 

- Με ποιον τρόπο; 

- Για πρώτη φορά προβλέπουμε μια ελάχιστη σύνταξη ύψους 384 ευρώ, η οποία ανταποκρίνεται στο όριο της φτώχειας, για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και έχουν πληρώσει τις εισφορές τους για 15 έτη, ή για όσους έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος και έχουν συνεισφέρει για 40 χρόνια. Έχουμε, επίσης, προτείνει τη συγχώνευση των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων που υπάρχουν και θεσπίσει τους ίδιους κανόνες υπολογισμού συντάξεων για όλους, μισθωτούς, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, όλοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. 

- Προβλέπετε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ή οι δανειστές εκτιμούν ότι δεν είναι καλή ιδέα να επιβαρυνθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις; Ποια είναι η απάντησή σας; 

- Έως τώρα δεν μας έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα, οι μισθωτοί έχουν υποστεί ήδη 11 συνεχείς μειώσεις συνταξιοδοτικές. Οι συντάξεις, από το 2010, έχουν υποστεί μειώσεις που αγγίζουν το 40%. Η μέση σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ. 

- Για πρώτη φορά είναι η ελληνική Κυβέρνηση απόλυτα υπεύθυνη για το σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων. 

- Ναι, μέχρι σήμερα απλώς μεταφράζαμε τα κείμενα που έρχονταν από τις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά, είμαστε αποκλειστικά εμείς αυτοί που συντάξαμε αυτόν τον νόμο των 170 σελίδων και τον αποστείλαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας! Η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι η ετήσια εξοικονόμηση επί του ασφαλιστικού συστήματος αντιστοιχίας 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

- Ποια είναι η μεταρρυθμιστική σας ατζέντα για τους επόμενους μήνες; 

- Μια μεγάλη μεταρρύθμιση βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας. Το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει κατακερματιστεί και εμείς επιθυμούμε να εγκαθιδρύσουμε εκ νέου τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, μας ζητούν ένα νόμο που θα διευκολύνει τις μαζικές απολύσεις. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να διαπραγματευτούμε όλα αυτά τα ζητήματα μαζί και έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία κατά το ήμισυ θα απαρτίζεται από Έλληνες και κατά το υπόλοιπο ήμισυ από Ευρωπαίους, στη βάση της οποίας θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία. 

- Υπάρχει, επίσης, το ζήτημα των δημόσιων οικονομικών που οι δανειστές παρακολουθούν στενά. 

- Η ύφεση θα είναι λιγότερο εκτεταμένη σε σχέση με τις προβλέψεις. Η μείωση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη του 1% για το 2015. Τα αποτελέσματα της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου ήταν λιγότερο επιβαρυντικά από ότι αναμενόταν, διότι υπήρχε ρευστότητα η οποία δεν ήταν φανερή και η τουριστική περίοδος διακρίθηκε από μεγάλη επιτυχία. Εξάλλου, πιστεύω ότι η οικονομία επωφελείται από την σταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Ως εκ τούτου, περιμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

- Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Τι έχει αλλάξει; 

Ερχόμενοι στην εξουσία, πιστεύαμε ότι θα αλλάζαμε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Ήμασταν λίγο παραπάνω αισιόδοξοι. Αλλά ήδη κάτι άρχισε να κινείται. Η εκλογή του Corbyn στο Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή η επιτυχία της Αριστεράς στην Πορτογαλία δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την δική μας νίκη. Η άφιξή μας έδωσε το σήμα ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Θεωρώ ότι οι σοσιαλδημοκράτες αναθεωρούν τις συμμαχίες τους και προσβλέπουν σε συνεργασία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Υπάρχουν πράγματι δύο όψεις της Ευρώπης, η Ευρώπη της λιτότητας και η Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η οποία οδήγησε στη φτωχοποίηση των μέσων τάξεων και στην άνευ προηγουμένου αύξηση των ανισοτήτων, βαρύνει το παλιό πολιτικό σύστημα. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας