13 Ιαν. 2016

Λιβύη-Ισλαμικό Κράτος

Ο έλεγχος των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της Λιβύης αποτελεί ζωτικής σημασίας στόχο για το ISIS

Το Παρατηρητήριο Εξτρεμιστικών Θρησκευτικών Γνωμοδοτήσεων και Απόψεων, που υπάγεται στo Αιγυπτιακό Ίδρυμα Θρησκευτικής Γνωμοδότησης (Dar Al-Ifta) προειδοποίησε για την επέκταση της δραστηριότητας του ISIS στη Λιβύη και την επιδίωξη της οργάνωσης να ελέγξει την περιοχή της πετρελαϊκής ημισελήνου, ειδικά μετά τον έλεγχο της πόλης «Bin Jawad» και τις προσπάθειες να θέσει υπό τον έλεγχο της την πόλη «Sidra», όπου βρίσκεται το σπουδαιότερο το λιμάνι πετρελαίου στην κεντρική Λιβύη. 

Το Παρατηρητήριο διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της Λιβύης, αποτελεί ζωτικής σημασίας στόχο για την οργάνωση ISIS, ιδίως μετά τη στόχευση των πετρελαϊκών περιοχών που έχει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και το Ιράκ. Για το λόγο αυτό προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση που θα του παρέχει τους πόρους για να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές του δραστηριότητες και να εφοδιάζεται με μάχιμους άνδρες. Η Λιβύη έχει καταστεί σημαντικό κέντρο δράσης για την τρομοκρατική οργάνωση. Οι συνθήκες ασφαλείας και η ισορροπία των δυνάμεων στη Λιβύη αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για το ISIS, που αντιμετωπίζει σκληρές μάχες στη Συρία και το Ιράκ. Από την άλλη, η χώρα προσφέρει πολλές οικονομικές ευκαιρίες που βοηθούν την οργάνωση να αποκτήσει την απαραίτητη υλική στήριξη, ιδίως από την πώληση πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης». 

Το Παρατηρητήριο επίσης επεσήμανε ότι η γεωγραφική θέση της Λιβύης, που βρίσκεται κοντά στη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ, όπου βρίσκεται η οργάνωση Boko Haram που υπάγεται στο ISIS, αποτελεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την οργάνωση. Η μετατροπή της Λιβύης σε οχυρό του ISIS στη Δυτική Αφρική αποτελεί σοβαρή πρόκληση και απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου ειδικότερα και για τις όμορες χώρες της Λιβύης γενικότερα. Απαιτείται περιφερειακή δράση για να αντιμετωπισθεί η οργάνωση στη Σύρτη και στις πόλεις που ελέγχει και να αποτραπεί η προσπάθειά της να θέσει υπό τον έλεγχό της τις πηγές πετρελαίου και τα λιμάνια της χώρας. Επιπλέον, να αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού και χρηματοδότησης του ISIS από τη Δυτική Αφρική, ώστε να ματαιωθεί το σχέδιο του να επαναλάβει την ιρακινή κατάσταση στη Λιβύη. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας