13 Ιαν. 2016

Ισπανία: Συγκροτήθηκαν σε σώμα Βουλή και Γερουσία

Ισπανοί σοσιαλιστές (PSOE): Παρουσιάζουν τα πρώτα 15 κοινοβουλευτικά μέτρα, τέσσερα εκ των οποίων είναι η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης και η υιοθεσία νέας εργασιακής νομοθεσίας, η «ανοικοδόμηση του μιας νέας Συμφωνίας για την Εκπαίδευση την οποία η Δεξιά οδήγησε σε πτώχευση», η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και μια συμφωνία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

(Στη φωτογραφία Pedro Sanchez) 

Ο επικεφαλής του ΡΡ (Λαϊκού Κόμματος-δεξιά) και τελευταίος πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, δήλωσε σχετικά ότι «έρχεται η στιγμή της αλληλοκατανόησης, της συμφωνίας και της κοινής λογικής. Το κόμμα μου θα εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε η θητεία να διαρκέσει τέσσερα χρόνια… Ευελπιστώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα επικεντρωθούμε στα σημαντικά δρώντας με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εντολή των Ισπανών οι οποίοι μας ζήτησαν κατανόηση και μας είπαν ‘να στρωθούμε στη δουλειά’». Αναφερόμενος στην πρότασή του περί συμφωνίας επεσήμανε ότι «η κατάσταση έχει αλλάξει και το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί είναι να μην καταλάβουμε ότι οι πολίτες μας ζητούν μεγάλες συμφωνίες». 

Ο Pedro Sanchez, Γενικός Γραμματέα του PSOE (σοσιαλιστές), πριν από την είσοδο του στη Βουλή ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση να συμφωνήσει με το PP και τους Ciudadanos για την υποψηφιότητα της Patxi Lopez ως Προέδρου του Κοινοβουλίου αποτελεί την «επιστροφή στο διάλογο».  Σχετικά με την απόφαση του ΡΡ, ο Sanchez είπε ότι έκανε «την ανάγκη φιλοτιμία, γιατί ήξερε ότι θα έχανε την ψηφοφορία». Η διαπραγμάτευση με τους Ciudadanos «υπήρξε θετική» κατά τον κ. Sanchez αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει το PP και τον Mariano Rajoy «επειδή θέλει μια «κυβέρνηση της αλλαγής». Ο Sanchez είπε ότι θα παρουσιάσει τα πρώτα 15 κοινοβουλευτικά μέτρα, τέσσερα εκ των οποίων είναι η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης και η υιοθεσία νέας εργασιακής νομοθεσίας, η «ανοικοδόμηση του μιας νέας Συμφωνίας για την Εκπαίδευση την οποία η Δεξιά οδήγησε σε πτώχευση», η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και μια συμφωνία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αναφερόμενος στο Podemos δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος «δεν θα συγχωρούσαν ποτέ ότι ο ηγέτης του Pablo Iglesias δεν διευκολύνει μια προοδευτική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ώστε να εκδιώξουν τον Mariano Rajoy από τη Moncloa». Ο Sánchez στην εκπομπή Herrera en Cope ζήτησε από τον Iglesias να επωφεληθεί από την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να σχηματίσουν «μια εναλλακτική πλειοψηφία συμπεριλαμβανομένου και του Ciudadanos. Το PSOE θα προσπαθήσει να ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής». Ο Σοσιαλιστής ηγέτης έκρινε ότι το γεγονός ότι το Podemos δεν συμμετείχε στη συμφωνία για την προεδρίας του Κοινοβουλίου «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο που θα αποτρέψει μια συμφωνία για τη διευκόλυνση μιας κυβέρνησης». Ο Sánchez δήλωσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές . Οι Ισπανοί σχεδίασαν ένα sudoku, αλλά με προοδευτική αλλαγή». 

Ο Pablo Iglesias των Podemos δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με τον Sánchez και τη συμφωνία μεταξύ PSOE, PP και Ciudadanos για τη σύνθεση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου και αναγνώρισε ότι η πιθανή συμφωνία με τους Σοσιαλιστές ώστε να προωθηθεί μια εναλλακτική λύση αντί του PP είναι μακριά, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ως μέρα ντροπής. Είπε ωστόσο ότι «θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν μπορούσαμε να επιδιώξουμε μιας συμφωνία έναντι του ΡΡ». Προτείναμε στο PSOE να επιδιώξει συμφωνίες με όλους, ώστε να μην ελέγχεται το Προεδρείο από το Ciudadanos ή PP. «Το PSOE δυστυχώς, επέλεξε να είναι με το PP», είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις Sánchez στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Επεσήμανε επίσης ότι είναι απογοητευμένος από την απόφαση του PSOE να συμφωνήσει με το Λαϊκό κόμμα αφού «πριν τις εκλογές ο ίδιος ο Sánchez είχε πει ότι δε θα συμπράξει με αυτό», κάτι που παραβίασε προκειμένου να κερδίσει τη θέση του Προέδρου στο Κοινοβούλιο ενώ είπε χαρακτηριστικά «εμείς δε θα συμφωνήσουμε με το κόμμα της διαφθοράς και των περικοπών». 

Ο Πρόεδρος των Ciudadanos, Albert Rivera, σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε ότι «ανησυχεί επειδή ο Iglesias φαίνεται να ασχολείται περισσότερο για να συστήσει τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες παρά για να δουλέψει» και τον συμβούλεψε να «μην σκέφτεται τόσο τις εκλογές που έχουν ήδη γίνει». Ο κ. Iglesias, ο οποίος ήταν και αυτός παρών στο στούντιο απήντησε ότι «το Ciudadanos φοβάται την επιστροφή στις κάλπες και το βλέπει πολύ ικανοποιημένο με το PP». O κ. Rivera τόνισε τέλος ότι «η νέα πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με κατηγορίες αλλά καταλήγοντας σε συμφωνίες γιατί το 30% ψήφισε το PP αλλά ο ίδιος θέλει να συνομιλήσει με όλους τους Ισπανούς». 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας