12 Ιαν. 2016

Οι Γάλλοι σχολιάζουν το 3ο μνημόνιο - Το ταξίδι Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Le Figaro: «Ο πονοκέφαλος των ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στην Αθήνα»

Στην εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο: «Ο πονοκέφαλος των ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στην Αθήνα». Στο άρθρο αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, από τα € 50 δισεκατομμύρια, τα € 25 δισεκατομμύρια αυτής της χρηματοδότησης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών και τα υπόλοιπα  €25 δισ. θα πάνε για την πληρωμή μέρους του χρέους και τις επενδύσεις στη χώρα. 

Το ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο και προχωρά με μικρά βήματα. Και για αυτό, οι πιστωτές (Ε.Ε., ΔΝΤ) απαίτησαν τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης του πλούτου της χώρας, που θα φέρει έσοδα 50 δις ευρώ. Ένας στόχος που θεωρείται πολύ φιλόδοξος ίσως και μη ρεαλιστικός, για ορισμένους οικονομολόγους. Η απόφαση ελήφθη στις 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί, μετά από μια νύχτα τελικών διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας ύψους € 86 δισεκατομμυρίων. Οι πιστωτές -κυρίως στη Γερμανία- ήθελαν πρόσθετες εγγυήσεις από τους Έλληνες που χρωστούν εδώ και σαράντα χρόνια. Παρά τις καθυστερήσεις, η Αθήνα και οι πιστωτές της προχωρούν στη δημιουργία αυτού του ταμείου, το οποίο πρέπει να είναι απομονωμένο από πολιτικές επιρροές. 

Αλλά μερικές γκρίζες ζώνες παραμένουν. Το αναθεωρημένο προς τα κάτω ποσό των € 50 δισεκατομμυρίων είναι ένα ζήτημα που προκύπτει όλο και περισσότερο. Είναι ένα ζήτημα πρωτίστως πολιτικό το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, τα 25 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση αυτή θα έπρεπε να πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών και τα υπόλοιπα € 25 δισ. θα πάνε για την πληρωμή μέρους του χρέους και για τις επενδύσεις στη χώρα. Αλλά τελικά, μόνο 5,4 δισ. € κινητοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών. "Εμείς (Αθήνα και οι πιστωτές) πρέπει προσεγγίσουμε το γεγονός ότι είχαμε πραγματικά ανάγκη λιγότερα χρήματα από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί," δήλωσε την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Michel Sapin. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι ένα πιο ελαφρύ ταμείο -τα € 30 δισεκατομμύρια που έχουν αναφερθεί- προφανώς μειώνει το βάρος της ιδιωτικοποίησης. 

Βέβαια σήμερα, το ταμείο αυτό στην πραγματικότητα θα περιλαμβάνει τέσσερα επιμέρους ταμεία. Δύο ήδη υπάρχουν και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Το ένα είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ήδη προσδιορίσει τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιηθούν, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα τρένα και τα λιμάνια, για ένα σύνολο € 6.400 εκατομμυρίων έως το 2017. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μεταφέρθηκαν στη γερμανική κοινοπραξία Fraport-Slentel για € 1.230.000.000. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι υπεύθυνο για τις τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να κινητοποιήσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στη συνέχεια, η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Δύο νέα ταμεία θα καθορίσουν την τύχη των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων και, των πιο ευαίσθητων, δημοσίων επιχειρήσεων που απομένουν να προσδιοριστούν. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα πουλήσει αυτές τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Μπορούν επίσης να τεθούν υπό διαχείριση για να αποφέρουν κέρδη. Πώς θα συλλέγονται τα χρήματα -το ερώτημα είναι πόσα- και πως θα χρησιμοποιηθούν; Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και για να γίνουν επενδύσεις. Διότι αν η εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τις επενδύσεις. Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας