11 Ιαν. 2016

Η επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά

Πούτιν: Κύρια λάθη της Δύσης η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, χαρακτήρισε ως κύρια λάθη της Δύσης την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. 
«Κάναμε τα πάντα λάθος από την αρχή. Δεν ξεπεράσαμε την διαίρεση της Ευρώπης. Πριν από 25 χρόνια το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά η διαίρεση της Ευρώπης δεν ξεπεράστηκε, τα αόρατα τείχη απλά μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας, ότι «το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές αντεγκλήσεις, παρεξηγήσεις και κρίσεις». 
«Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έλεγαν, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς. Αυτό, εξ όσων θυμάμαι το έλεγε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ένας πολίτης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο κ Werner», τόνισε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, τις δηλώσεις του διάσημου Γερμανού πολιτικού, Σοσιαλδημοκράτη Εγκόν Μπάρ, ο οποίος την δεκαετία του 90, σε μια συνομιλία με εκπροσώπους της σοβιετικής ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί στο κέντρο της Ευρώπης, μια νέα ένωση. 
Επισημαίνοντας, ότι ο Μπαρ επέμεινε, πως «οι στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να επεκταθούν προς την Κεντρική Ευρώπη», τόνισε:    «Εκείνος έβλεπε σε αυτό ένα βαθύτερο νόημα. Ήταν πεπεισμένος, ότι ήταν απαραίτητη η εξ ολοκλήρου αλλαγή της μορφής και η απομάκρυνση από την εποχή του “ψυχρού πολέμου”, κάτι που δεν το κάναμε». Εξέφρασε δε την άποψη, ότι «συνέβη αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο κ Μπαρ (...)», δηλαδή, «η έναρξη της ανάπτυξης της υποδομής του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η επέκτασή του». 
Ως προς τη στάση των Η.Π.Α. και της Ευρώπης ανέφερε: «Έχουμε χίλιες φορές ακούσει σαν ένα μάντρα, επαναλαμβανόμενο από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πολιτικούς μας: οι χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν από μόνες τους τον τρόπο διασφάλισης της ασφάλειάς τους. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι επίσης αλήθεια, ότι άλλες χώρες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για επέκταση ή όχι της δικής τους οργάνωσης και να ενεργούν κατά το δοκούν, από την άποψη της διασφάλισης της συνολικής διεθνούς ασφάλειας. Τα ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να πουν: όχι, είμαστε χαρούμενοι που θέλετε να συμμετάσχετε, αλλά δεν σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τον οργανισμό μας, βλέπουμε διαφορετικά το μέλλον της Ευρώπης». 
Πέραν της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ο Πούτιν επεσήμανε και την εμφάνιση του συστήματος της αντιπυραυλικής Άμυνας, τονίζοντας, ότι «όλα αυτά αναπτύσσονται στην Ευρώπη, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ιρανικής πυρηνικής απειλής», ενώ υπενθύμισε την δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, ότι «εάν η πυρηνική απειλή του Ιράν θα έπαυε να υπάρχει, τότε δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας». 
Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόνισε: «Όσον αφορά την αντίδραση των δυτικών εταίρων μας για την ένταξη της Κριμαίας, νομίζω, ότι ήταν λανθασμένη και δεν αποσκοπούσε στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά στο να περιορίσει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ρωσίας. Νομίζω, ότι είναι μια ανόητη και επιβλαβής απόφαση». 

Υπενθύμισε ότι «το ρώσο-γερμανικό εμπόριο είχε ανέλθει σε 83-85 δις δολάρια», καθώς και ότι «αποτέλεσμα της ρωσο-γερμανικής συνεργασίας ήταν η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ίδια τη Γερμανία, προσθέτοντας: «Για εμάς, ποιοι είναι οι περιορισμοί; Δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα που βιώνουμε, αλλά είναι επιβλαβές για την οικονομία μας καθώς και για την πρόσβαση στις ξένες χρηματοπιστωτικές αγορές». 

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να εξηγήσει στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας την επιβολή κυρώσεων, από τις οποίες υποφέρουν, ο Βλαντίμιρ Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «ο ρωσικός πληθυσμός κατανοεί και με την καρδιά και με το μυαλό το τι συμβαίνει», ενώ χαρακτήρισε «δίκαιη την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία». 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας