8 Ιαν. 2016

Πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα στη Γερμανία

Πρόεδρος γερμανικής ΓΣΕΕ:

«…ο κατώτατος μισθός σημαντικό επίτευγμα…»

«…οι συμβάσεις δανεισμού και με σύμβαση έργου επιτείνουν καθημερινά τα φαινόμενα μισθολογικού dumping…»

Στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel φιλοξενείται συνέντευξη του επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Συνδικάτων (DGB) (Συνομοσπονδία των οκτώ σημαντικότερων συνδικάτων στη Γερμανία) Reiner Hoffmann με τίτλο «Καθημερινά καταστρατηγούνται κανόνες» και υπότιτλο «Ο επικεφαλής του DGB Hoffmann για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τους μισθούς». 

Στην πρώτη ερώτηση αναφορικά με τις θέσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στα θέματα που άπτονται των μορφών εργοδότησης με συμβάσεις δανεισμού και με σύμβαση έργου, ο κ. Hoffmann τοποθετείται λέγοντας ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα συμμερίζεται την άποψη του DGB για "ίσο μισθό προς ίση εργασία", συνιστά ωστότο στο CDU να προωθήσει ένα πλαίσιο κανόνων που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δύο προαναφερθείσες μορφές εργοδότησης επιτείνουν καθημερινά τα φαινόμενα μισθολογικού dumping.

Στη συνέχεια αναγνωρίζει μεν την αναγκαιότητα για κάποια ευελιξία στην αγορά εργασίας που προσφέρουν αυτές οι μορφές εργοδότησης, ιδιαίτερα σε τομείς με εποχική εργασία ή στην περίπτωση μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων εξαιτίας προβλημάτων υγείας, αλλά όταν γίνεται κατάχρηση αυτών των λύσεων και μονιμοποιούνται με παρατάσεις των συμβάσεων για περισσότερο χρόνο, τότε χρησιμοποιούνται όχι για την επίτευξη ευελιξίας αλλά λειτουργούν ως εργαλείο συμπίεσης του μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Hoffmann ασκεί στη συνέχεια κριτική στο σχετικό νομικό πλαίσιο που προωθείται από την Υπουργό Εργασίας Andrea Nahles, λέγοντας ότι δεν επαρκεί ο χρονικός περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης δανεισμού εργαζομένων στους 18 μήνες, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί απλώς στην διαρκή αντικατάσταση και ανακύκλωση των εργαζομένων μεταξύ εργοδοτών.

Στην ερώτηση σχετικά με το πως βλέπει την άποψη του Χριστιανοδημοκρατικού/ Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος για την προσωρινή άρση του ορίου του κατώτατου μισθού για τους πρόσφυγες και τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Hoffmann αντιτίθεται λέγοντας ότι τόσο η DGB όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τονίζει δε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί μία διαδικασία αντιπαλότητας μεταξύ όσων εισέρχονται στην αγορά εργασίας προερχόμενοι από συνθήκες ανάγκης και όσων έχουν χαμηλά προσόντα ή είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κοινωνικό χάσμα και θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή.

Τέλος, ο κ. Hoffmann θεωρεί ότι ενόψει της αναπροσαρμογής του ορίου του κατώτατου μισθού το 2017 θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί επιτυχημένο μοντέλο και σημαντικό επίτευγμα παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα και ότι ως τέτοιο θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω και την επόμενη χρονιά.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας