8 Ιαν. 2016

Tο μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης

Hans-Werner Sinn (Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO): "…ιστορικό λάθος το Ευρώ που δεν θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί ποτέ"

Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche φιλοξενεί συνέντευξη του Γερμανού οικονομολόγου και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO, Hans-Werner Sinn, στους δημοσιογράφους Malte Fischer και Bert Losse, με τίτλο «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για επιείκεια» και υπότιτλο «Ο Hans-Werner Sinn είναι μακράν ο πλέον αμφιλεγόμενος κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και αυτός που για πολλά χρόνια υποδαύλιζε τις οικονομικο-πολιτικές συζητήσεις στη Γερμανία. Στο τέλος Μαρτίου ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO συνταξιοδοτείται. Μια συζήτηση για τον προσωπικό του απολογισμό, την κατάσταση της οικονομίας και το μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης». 


Ο Γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει μια σειρά απόψεων αναφορικά με την προσωπική του διαδρομή και τις επιστημονικές του προσεγγίσεις, χαρακτηρίζει "ιστορικό λάθος το Ευρώ που δεν θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί ποτέ", για τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας και το ρόλο της Γερμανίας και της ΕΚΤ στην Ε.Ε. και την κρίση της Ευρωζώνης, αλλά και για τη διεθνή οικονομική συγκυρία. 


Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, ερωτηθείς για το κατά πόσο εμμένει στην άποψη εξόδου της χώρας από το ευρώ ή αν η κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί μετά το νέο πακέτο διάσωσης, ο Sinn απαντά: "Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στη νομισματική ένωση. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη χώρα! Η κυβέρνηση δεν τήρησε τις παλαιότερες συμφωνίες με τους δανειστές και αμέσως μετά καθυστέρησε στην εφαρμογή των νέων συμφωνιών. Παρά ταύτα, τα δισεκατομμύρια ρέουν. Αυτό δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν, μιας και η προσφυγική κρίση επισκιάζει τα πάντα μιντιακό και πολιτικό επίπεδο". 


Τέλος, σχετικά με την επικράτηση της ιδέας μιας δημοσιονομικής ένωσης με δικό της Υπουργό Οικονομικών και προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πίεση είναι μεγάλη. Το Club των κρατών της Μεσογείου έχει την πλειοψηφία στη νομισματική ένωση και θέλει σε κάθε περίπτωση την ευρωπαϊκή δημοσιονομική ανακατανομή μέσω ευρωομολόγων. Έχουν πλησιάσει τον στόχο και θα συνεχίσουν να μάχονται γι’ αυτόν. Η Γερμανία παίρνει τον ρόλο του ταραχοποιού, όταν αρνείται να ανοίξει το πορτοφόλι. Φοβάμαι ότι οι πολιτικοί μας μπορούν να το αντέξουν αυτό μόνο για λίγο». 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας