8 Ιαν. 2016

Συνεργασία Σοσιαλιστικών Κομμάτων Ιβηρικής χερσονήσου

Ισπανία: Μια αριστερή κυβέρνηση είναι λύση

Η σημερινή πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias δημοσιεύει άρθρο των συντακτών της, Ana Meireles και Nuno Saraiva, με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν να ενωθούν κατά της λιτότητας και του λαϊκισμού» και υπότιτλο «Αναζητώντας στήριξη προκειμένου να οικοδομηθεί ένα σοσιαλιστικό μέτωπο, ο Pedro Sánchez συναντήθηκε με τον António Costa στη Λισσαβώνα». στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

Στο άρθρο αναφέρεται: «Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών συναντήθηκε χθες στη Λισσαβώνα με τον πρωθυπουργό António Costa αναζητώντας στήριξη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό μέτωπο εναντίον των πολιτικών λιτότητας και των περιστατικών λαϊκισμού, που ανέκυψαν λόγω της κρίσης. 

Για το σκοπό αυτό -σύμφωνα με την εφημερίδα- ο Pedro Sánchez επιθυμεί να ευθυγραμμιστεί με τους (πολιτικούς) εταίρους του στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, με στόχο να αντιστραφούν οι πολιτικές λιτότητας και οι επιπτώσεις τους κατά την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ευρωπαϊκή προοπτική, μέσω μιας Ευρώπης στραμμένης περισσότερο στην κοινωνία, με έμφαση στα πρόσωπα των πολιτών της. 

Σοσιαλιστικές πηγές δήλωσαν στη Diario de Noticias ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο σοσιαλιστών ηγετών της Ιβηρικής «πήγε πολύ καλά», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «οι συνθήκες στην Ισπανία είναι διαφορετικές από αυτές στην Πορτογαλία, δεδομένου ότι το Podemos δεν εξισώνεται με το PCP (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας) ή το Μπλόκο της Αριστεράς, που ιδεολογικά είναι περισσότερο ριζοσπαστικά». 

Επιπλέον, ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών θεωρεί ότι "μια αριστερή κυβέρνηση είναι λύση, η οποία εδράζεται σε ένα κοινό παρανομαστή: Το κοινό μέτωπο εναντίον του (υπηρεσιακού πρωθυπουργού) Mariano Rajoy, ο οποίος θεωρείται ως ο διερμηνέας των πολιτικών της «τρόικας»’’. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από την διάρκειας μιάμισης ώρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, António Costa, ο κ. Sanchez είπε: «Η Ισπανία χρειάζεται μια αλλαγή, ώστε να διαθέτει μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, ικανή να διεξάγει διάλογο, ακριβώς αυτό που δεν πράττει ο Mariano Rajoy. Για ακόμα μία φορά λέμε "Όχι" σε ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του ΡΡ (Λαϊκού κόμματος με ηγέτη τον Rajoy) και του PSOE (του οποίου ηγείται ο Sanchez)». 

Ο Ισπανός Σοσιαλιστής ηγέτης διαβεβαίωσε επίσης ότι, «σε περίπτωση κατά την οποία, ο Rajoy αποτύχει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης", το PSOE θα πει «ναι» σε μια διευρυμένη κυβέρνηση συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων, που θα συγκεντρώνει όλες τις επιμέρους πολιτικές δυνάμεις, που δημιουργήθηκαν λόγω της διακυβέρνησης της Ισπανίας από το PP, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών». 

«Στην Πορτογαλία», σημείωσε ο Ισπανός Σοσιαλιστής ηγέτης, «ο Antonio Costa και το PS κατανόησαν ότι, όταν από τις βουλευτικές εκλογές προκύπτει ένα Κοινοβούλιο, κατακερματισμένο μεν, αλλά επιδεικνύοντας (σύμφωνα με τη θέληση των πολιτών) βούληση για αλλαγή, όπως συνέβη και στην Ισπανία, είναι καθήκον των δυνάμεων της αλλαγής να το κατανοήσουν». 

Στην ιδέα του Sanchez από τη Λισσαβώνα, υπέρ μίας «συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων» αντέδρασε τόσο ο ηγέτης (του τρίτου σε ψήφους κόμματος της Ισπανίας) των Ciudadanos, ο οποίος είπε ότι στην Ισπανία δεν είναι δυνατή η σύμπηξη μίας συμμαχίας, παρόμοιας με αυτή της Πορτογαλίας, δηλαδή μία συναντίληψη μεταξύ των αριστερών κομμάτων: “Στην Πορτογαλία δεν υφίσταται πολιτικό κόμμα, το οποίο να θέλει να αποχωρίσει ένα τμήμα της χώρας, χωρίς συμφωνία της κυβέρνησης", δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την Καταλονία, το οποίο ετέθη ως προϋπόθεση μίας συμμαχίας από τους Podemos. 

Από πλευράς τους οι Podemos στέλνουν το μήνυμα πως «πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το PSOE, προκείμενου να "μιλήσουμε για πολιτική" και όχι "για καρέκλες", εφόσον δεν προτίθενται να στηρίξουν με "ενεργητική ή παθητική μορφή’’ μια κυβέρνηση του ΡΡ». Ο νούμερο 2 των Podemos, Íñigo Errejón υπογράμμισε επίσης πως οι Podemos είναι πρόθυμοι να «μιλήσoυν για τα πάντα, με όλους», επισημαίνοντας ότι «μία (a priori) συμφωνία δεν αποτελεί προϋπόθεση διαπραγμάτευσης». 

Επισείοντας το φόβητρο ότι ένα «σύμφωνο των χαμένων», θα ήταν «η χειρότερη λύση για την Ισπανία», η Ισπανίδα Αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Soraya Saenz de Santamaria, προειδοποίησε για τους κινδύνους, όσον αφορά στην ενότητα και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας της, αφού «Οι Ισπανοί ήταν σαφείς στις κάλπες. Επέλεξαν για κυβέρνηση το PP». 

Πέραν των ανωτέρω, η πρόθεση του ηγέτη του PSOE να ακολουθήσει το πορτογαλικό παράδειγμα, δεν συνηγορείται από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ερωτηθείς στο Άμστερνταμ, περί του τί γίνεται αντιληπτό ως ‘’σταθερή κυβέρνηση’’, ο Jean-Claude Juncker δήλωσε: «Αυτό αφορά στους Ισπανούς πολιτικούς οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν σχετικά - όχι εγώ, συνήθως όμως, είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς...". 

Στην ερώτηση εάν «η κυβέρνηση Costa στην Πορτογαλία συνιστά ένα καλό παράδειγμα μίας σταθερής κυβέρνησης;», ο Jean-Claude Juncker αποκρίθηκε πως «αυτό θα περιμένουμε να το δούμε», καταλήγει η Diario de Noticias. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας