10 Ιουν. 2022

Η συνθήκη της Λωζάννης και ποιά κυριαρχικά δικαιώματα θεμελιώνει

Περί κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου

Ελπίζω πως κάποια στιγμή οι διάφοροι συμπατριώτες μου "δικαιωματιστές" που αναγνωρίζουν λόγο στην Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου, θα καταλάβουν την απλή και πεντακάθαρη αρχή που θέτει η συνθήκη της Λωζάννης και όλες οι άλλες συνθήκες που διέπουν το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του αρχιπελάγους, εκτός από την Ίμβρο και Τένεδο:

Την αρχή ότι οποιαδήποτε άλλη τυχόν πρόβλεψη των ίδιων συνθηκών (π.χ. τα τουρκικά φληναφήματα περί αποστρατιωτικοποίησης κ.α.) ΔΕΝ ΑΙΡΟΥΝ την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών, ούτε δίνουν σε κανένα δικαίωμα καθ' οιονδήποτε τρόπο να θέτει εν αμφιβόλω αυτή την κυριαρχία.

Για να μπορούσε να γεννάται θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας θα έπρεπε στις ίδιες συνθήκες να υπήρχε ρητή πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τυχόν παραβιάσεις άλλων όρων των ίδιων συμβάσεων θα μπορούσαν να εγείρουν θέμα σχετικά με την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών. Και τέτοια πρόβλεψη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Για τον λόγο αυτό κάθε συζήτηση σχετικά τις τουρκικές αναφορές περί μη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα παρέλκει, αν τέτοια συζήτηση γίνεται στη βάση έγερσης τυχόν δικαιώματος άρσης της ελληνικής κυριαρχίας στα ίδια νησιά. Τέτοια συζήτηση, επομένως θα μπορούσε ενδεχομένως και καλή τη πίστει να υπάρξει μόνον κατόπιν ρητής αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών από την Τουρκία. Κι αυτό δεν θα το κάνουν ποτέ οι τούρκοι.

Τούτο το σημείο και μόνο καθιστά αναθεωρητική και επικίνδυνη για την ειρήνη την τουρκική στάση.

Και κάποια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δυτικοί σύμμαχοί μας (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) οφείλουν να αφήσουν τα μισόλογα περί "διαλόγου" μεταξυ των δύο μερών, διότι απλούστατα διάλογος με αντικείμενο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΤΟΣ!

Τα λέγω αυτά, τώρα που η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει χαρακτηρισμούς περί "προδοσίας" για έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η τελευταία που έχει το δικαίωμα σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, όταν η ίδια δηλώνει ικανοποίηση για προτροπές των δυτικών συμμάχων μας να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία για να "τα βρούμε" με μόνο αντικείμενο διαλόγου εξ ορισμού μη εκχωρητέα και μη επιδεχόμενα αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας