8 Μαϊ. 2022

Η μεγάλη πολιτική απάτη

Ο εμπαιγμός της επιδότησης

του ηλεκτρικού ρεύματος

Με κωδωνοκρουσίες και παιανίσματα ανακοινώθηκε προ ημερών με δηλώσεις του πρωθυπουργού η παρέμβαση της κυβέρνησης σ’ αυτό που από την ίδια ονομάστηκε «επιδότηση για τα τιμολόγια της ενέργειας». (Σημ.: Ας αφήσουμε κατά μέρος τον όρο «διάγγελμα» που από ανακοινώσεις για ύψιστα ζητήματα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει σε γελοίο επικοινωνιακό κολπάκι επικοινωνιακής αρπαχτής, όποτε η κυβέρνησή του και ο ίδιος-δηλαδή πολύ συχνά- επετύγχαναν κάποια καινούρια καταστροφή για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Με τέτοια απαξίωση του όρου «διάγγελμα» αν αύριο πραγματικά απαιτηθεί να απευθυνθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου στους πολίτες, κατά τον αισώπειο μύθο του γιδοβοσκού που ενεδύετο τη λεοντή, οι πολίτες θα χαχανίζουν…)          

Η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από ασπιρίνη για το καρκίνωμα της ραγδαίας απαξίωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχούμενων συμπολιτών μας, είναι και ένας ευθύς και απροσχημάτιστος εμπαιγμός για τη νοημοσύνη όσων κατοικούν αυτή τη χώρα.

Πριν και πάνω απ’ όλα (και ανεξάρτητα από το πόση θα αποδειχτεί τελικά πως είναι η πραγματική ελάφρυνση των τιμολογίων, πράγμα που θα αποκαλυφθεί τον Ιούνιο) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για 2 βασικους λόγους:

α. διότι η ρύθμιση ουσιαστικά αφήνει για 2 ακόμη μήνες ακάλυπτες τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και αρκετό καιρό πιέζονται ασφυκτικά από τον πληθωρισμό και την τραγική γενική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και

β. διότι ό,τι ανακοινώθηκε ουσιαστικά και απολύτως προβλέπει ότι την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους για την όποια ελάφρυνση νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων αναλαμβάνει ο (ήδη σε εκτροχιασμό, υπό δωδεκατημοριακή αναθεώρηση και ψηφισμένος προ μηνών) μόλις κρατικός προϋπολογισμός. Δηλαδή τα γνωστά φορολογικά υποζύγια των παρ’ ημίν προέλευσης των πόρων για τα δημόσια έσοδα, θα επιδοτήσουν τον εαυτό τους!   

Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις (ούτε και τη διάθεση, για να είμαι ειλικρινής) να μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Άλλωστε ό,τι ανακοινώθηκε αναμένει την έγκριση της ΕΕ ως κρατικη επιχορήγηση για να ισχύσει και ενδεχομένως με τη γνωστή δημοσιονομική μεμψιμοιρία που κατατρύχει τη ευρωζώνη και την αποδεδειγμένη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει ουσιαστικά οφέλη για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες (όπως ήδη έχουν εξασφαλίσει με άμεσες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες 5 χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία), ας μην αποκλείουμε εκπλήξεις μερικής τουλάχιστον ακύρωσης των όσων ανακοίνωσε πομπωδώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κρατώ επίσης τη μεγάλη επιφύλαξη σχετικά με το τί θα συμβεί με τις εντολές διακοπής ρεύματος που έχουν ήδη αποφασιστεί. Δεν αντιλήφθηκα τίποτα σχετικά μ’ αυτό! Ελπίζω και εύχομαι η αναλγησία του πρωθυπουργού να μην έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε για να μη θιγούν συμφέροντα ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών ενέργειας προς τους καταναλωτές, να αφήσει έστω και ένα νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση απροστάτευτους.

Κλείνω με μια συμβολική επισήμανση υπό την πεποίθηση ότι οι λέξεις και οι ακριβείς διατυπώσεις βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της πραγματικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός εξειδικεύοντας με δηλώσεις του τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, χρησιμοποίησε τη λέξη «υπερέσοδα» για να περιγράψει την οικονομική εύνοια που οι ιδιώτες πάροχοι έχουν εξασφαλίσει στην Ελλάδα με συνειδητότατη κυβερνητική επιλογή, απ’ αυτό το κρεσέντο κερδοσκοπίας γύρω από τα τιμολόγια της ενέργειας. Ούτε υπερκέρδη, ούτε κατι άλλο διέγνωσε ο υπουργός!

Έτσι, ένα ερώτημα παραμένει και είναι βασανιστικό: Στη μεγάλη προσπάθεια να στηριχτεί η ελληνική κοινωνία, όπου όλοι βάζουμε το μερτικό μας, πριν απ’ όλα εμείς τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι που μέσω του κρατικού προϋπολογισμού επιδοτούμε τον εαυτό μας, ποιά και πόση θα είναι η συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, παρόχων  υπηρεσιών ενέργειας στους καταναλωτές; Διότι αν αυτή η κατηγορία εμπλεκομένων στην υπόθεση παραγόντων παραμένει αλώβητη για να μην θιγούν τα κέρδη τους, τότε δεν χρειάζεται κάποια άλλη απόδειξη ότι οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστούν μια μεγάλη πολιτική απάτη.                  

 

 

 

 

Σχόλια

08.05.2022 07:46

Αλέκος Στάμου

Εξαιρετικό.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας