30 Μαϊ. 2021

"Ιδιωτική επίσκεψη" αλλά για "διμερείς σχέσεις"

Να τεθεί τέλος στη μασκαράτα

των "ιδιωτικών" επισκέψεων 

Για μια φορά ακόμη η καλή διάθεση της ελληνικής πλευράς το μόνο που απέφερε είναι κλιμάκωση των προκλήσεων από τουρκικής μεριάς, δηλαδή πρακτικά συνέβαλε στην επιδείνωση του κλίματος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Εξηγούμαι: Ο όρος "ιδιωτική επίσκεψη" Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη και η πρακτική να επιτρέπονται επισκέψεις με ολοκάθαρο σκοπό την προαγωγή συντεταγμένων σχεδίων της τουρκικής διπλωματίας σε βάρος της Ελλάδας, ακολουθείται εδώ και πολύ καιρό από την Αθήνα στο πλαίσιο της κακώς νοούμενης νοοτροπίας της ελληνικής διπλωματίας ότι έτσι θα προάγονταν οι διμερείς σχέσεις τουλάχιστον σε επίπεδο κλίματος με την επίδειξη εκατέρωθεν καλών προθέσεων.

Όμως, εδώ και καιρό, επίσης, οι "ιδιωτικές" αυτές επισκέψεις έχουν πλήρως αποκλίνει από τον σκοπό αυτό και έχουν καταστεί  όπλο της Άγκυρας, με διακηρυγμένο στόχο  της τουρκικής διπλωματίας την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.    

Ο Τσαβούσογλου με την νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης του κλονιζόμενου Ερντογάν το παραξήλωσε. Όχι επειδή μίλησε για "τουρκική μειονότητα" (αυτό ούτως ή άλλως δεν έχει πρακτικό αποτύπωμα, αφού η συνθήκη της Λοζάνης ορίζοντας τη μειονότητα στη Θράκη ως μουσουλμανική, το επέβαλε επειδή αυτό είναι το κύριο προσδιοριστικό ενοποιό στοιχείο της, και όχι κάποια εθνική αναφορά και, άλλωστε, αν οριζόταν ως "τουρκική" η μειονότητα της Θράκης θα παραβιάζονταν με βάναυσο τρόπο δικαιώματα άλλων εθνικών ομάδων του ίδιου θρησκεύματος). 

(σ.σ. Η τελευταία αναφορά που κάνω στο πνεύμα της συνθήκης της Λοζάνης αφιερώνεται σε διάφορους γραφικούς που διαγιγνώσκουν δήθεν παραβίαση "δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού" σε βάρος μερίδας της μειονότητας στη Θράκη, ενώ πρόκειται για το τελείως αντίθετο: αν επικρατούσε ο ορισμός της μειονότητας ως "τουρκικής" θα παραβιάζονταν στην πραγματικότητα βάναυσα τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού μέρους της υπόλοιπης μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης)       

Ο Τσαβούσογλου, λοιπόν, το παραξήλωσε διότι προέβη την ακόλουθη αδιανόητη δήλωση: "...βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσω συνομιλίες περί διμερών σχέσεων".

Πρόκειται για δήλωση που συνιστά ομολογημένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Πρόκειται επίσης για δήλωση που ευθέως παρασαλεύει την εσωτερική έννομη τάξη στην Ελλάδα και παράγει αποτελέσματα που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτης παραβίασης δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού Ελλήνων πολιτών, από μεριάς αλλοδαπού κρατικού αξιωματούχου. Μάλιστα, στο σημείο αυτό παραβιάζεται και ο τυπικά συμφωνημένος μεταξύ των δύο χωρών ως "ιδιωτικός" χαρακτήρας της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Θράκη, από τη στιγμή που οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ευθέως κάνουν λόγο περί "διμερών σχέσεων".

Διμερείς σχέσεις μεταξύ ποιανών; 

Αν ο Τσαβούσογλου εννοεί διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως έμπειρος διπλωμάτης όφειλε να γνωρίζει ότι αυτές περνάνε μόνο μέσα από διάλογο με την νόμιμη ελληνική κυβέρνηση και  κανέναν άλλο μεμονωμένο πολίτη ή συλλογικότητα οποιασδήποτε μορφής Ελλήνων πολιτών. 

Αν εννοεί ανεξάρτητες διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με Έλληνες πολίτες, απλά δεν νομιμοποιείται να τις χειριστεί, χωρίς ελληνική έγκριση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε απάντηση είναι ασπιρίνη για τον καρκίνο. Ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε ήδη να έχει ανακηρυχτεί από την Αθήνα persona non grata  και να εχει οδηγηθεί στα αεροδρόμιο για να αποχωρήσει, φυσικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο να ολοκληρωνόταν άδοξα εδώ και να μην ξανάρχιζε αν δεν ανακαλέσει επίσημα η Τουρκία τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της.        

Ωστόσο, να δεχτώ ότι για λόγους ακραίας επίδειξης καλής διάθεσης η Ελλάδα δεν θα το φτάσει ως εκεί. Το λιγότερο λοιπόν που μπορεί να γίνει (και οφείλει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση αύριο) είναι να ανακοινωθεί  στον κ. Τσαβούσογλου ότι τέτοιες ιδιωτικές επισκέψεις παύουν να είναι ανεκτές για την Ελλάδα. Αν θέλουν να έλθουν για πραγματικά ιδιωτική επίσκεψη Τούρκοι αξιωματούχοι στη Θράκη φυσικά κανένας δεν τους το απαγορεύει, αλλά τυχόν μη σύννομες με την ελληνική έννομη τάξη πράξεις και δηλώσεις τους θα υπόκεινται στην εποπτική αρμοδιότητα των Ελλήνων εισαγγελέων.     

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας