29 Ιαν. 2021

Ο βιασμός και το επικοινωνιακό του αποτύπωμα

Γιατί οδηγείται σε ταχεία λήθη

η συγκλονιστική αφήγηση ενός βιασμού

Παρακολουθώντας αποκαλύψεις, δηλώσεις και σχόλια των τελευταίων ημερών  θα ήθελα να πω τούτο: Η ιστορική, όπως την θεωρώ, αποκάλυψη της κυρίας Μπεκατώρου έφερε στο προσκήνιο την εκτεταμένη όσο και κλιμακούμενη την τελευταία περίοδο σε παγκόσμια κλίμακα σεξουαλική βία κατά των γυναικών, ως το πιο εμπεδωμένο μέρος μιας κουλτούρας επιβολής του ισχυρού επί του αδυνάμου, μαζί με τη βία σε βάρος των εργαζομένων από τους εργοδότες κάθε λογής. Μιας κουλτούρας, που σ’ όλο τον κόσμο τελευταία ενδυναμώνεται, με την συντηρητική πολιτική που κυριαρχεί στους καιρούς μας, να έχει συμβάλλει καίρια στο δυσάρεστο φαινόμενο.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της ολυμπιονίκου μας παρήγε άμεσα και απτά θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια ανάσχεσης της θλιβερής πρακτικής των βιασμών, αφού πολλές γυναίκες θεώρησαν ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε έδωσε την ευκαιρία και σ’ εκείνες «να μιλήσουν». Ταυτόχρονα, έκανε τους επίδοξους επόμενους βιαστές να χρειάζεται να το σκεφτούν 2 και 3 φορές περισσότερο, πριν προβούν στην αποτρόπαια σκέψη -και πολύ περισσότερο πράξη- τους. Δηλαδή, η κυρία Μπεκατώρου με την αποκάλυψή της έκανε καλύτερη τη ζωή όλων μας. Και την ευγνωμονούμε γι’ αυτό!

Αυτό έκανε η Ολυμπιονίκης μας! Καμιά σχέση δεν έχει η πράξη της με πληγωμένα «εγώ», που στη συνέχεια έπεσαν σαν τα κοράκια στο περιστατικό για να λεηλατήσουν με πολύ διαφορετικούς σκοπούς από της κυρίας Μπεκατώρου τον επικοινωνιακό «αφρό» των όσων η αποκάλυψη του βιασμού πρόσφερε στον δημόσιο βίο μας.

Δεν διέλαθε της προσοχής μου ότι η αλλαγή της ατζέντας σχετικά με τις αποκαλύψεις της κυρίας Μπεκατώρου έχει οδηγήσει στο πρακτικό αποτέλεσμα ότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα του βιασμού των γυναικών και έχουν αρχίσει συζητήσεις  για άλλα θέματα.

Απ’ αυτή τη ματιά οι επίδοξοι βιαστές ήδη αισθάνονται πιο άνετα!

Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν η παραχάραξη του περιεχομένου της παρέμβασης της  ολυμπιονίκου μας και των ουσιαστικά θετικών συνεπειών της αποκάλυψής της στη ζωή όλων μας, είναι προσχεδιασμένη. Ξέρω, όμως, ότι μ’ αυτή την παραχάραξη και την προτίμηση του τηλεοπτικού και ευρύτερα μιντιακού μας συστήματος να ασχολείται με τα «εύκολα» ο βιασμός έπαψε να είναι το κύριο θέμα. Ενδεχομένως επιπλέον συνειδητό κίνητρο των καναλιών μας να είναι και η αποσιώπηση σιγά-σιγά της τεράστιας έκτασης της ίδιας της βαρβαρότητας των βιασμών. Δεν το γνωρίζω αυτό και δεν το επικαλούμαι συγκεκριμένα, …αλλά ομολογώ ότι το σκέπτομαι! Και, ξέρετε, νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν ανοίξει ο κύκλος καταγγελιών βιασμών στον κύκλο των καναλιών και τον μεγάλο κύκλο των ισχυρών και ασκούντων εξουσία, με τους οποίους κατ’ εξοχήν συγχρωτίζονται τα κανάλια και οι ιδιοκτησίες τους, έχω την αίσθηση ότι πολλοί μεγαλόσχημοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους διαμορφωτές και διαπλαστές της κοινής γνώμης (εσχάτως και αυτόκλητους εκφραστές της, ως μη έδει) να κλείσει όπως-όπως το θέμα που άνοιξε η κυρία Μπεκατώρου.     

Επίσης, ξέρω ότι όλο το σύστημα των παραγόντων που έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει την περίπτωση οι αποκαλύψεις της ολυμπιονίκου μας να προσελάμβαναν διάσταση καταρράκτη, όπως φάνηκε να συμβαίνει για λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του βιασμού σε πανελλήνια μετάδοση, έχουν κάθε λόγο να επιζητούν αλλαγή της ατζέντας που έθεσε η κυρία Μπεκατώρου. Πολλοί ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς με σκοπό τη συγκάλυψη, δηλαδή την εκ των έσω παραγωγή όρων ανοχής στους βιασμούς.            

Για τον βιασμό της μίλησε η κυρία Μπεκατώρου. Όχι για το πληγωμένο (δικαίως ή αδίκως) «εγώ» της!  

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας