8 Απρ. 2020

Η σκληρότερη αναμέτρηση στην ιστορία της ΕΕ

Τί "παίζεται" στο eurorgoup

9 σημεία για να μη χάσουμε την εικόνα 

1. Ήρθε η ώρα να καταλάβουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι τί υπέστη η Ελλάδα επί 10 χρόνια ξενυχτώντας από αγωνία, εν αναμονή του τί θα αποφάσιζε ο Σόιμπλε για τις ζωές μας…

2. Ήρθε η ώρα να φανεί πόσο ανθελληνικές και αντιευρωπαϊκές ήταν το 2015 οι κραυγές των «μενουμευρωπαίων», που σήμερα κυβερνάνε την Ελλάδα όλοι μαζί…

3. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για τα δύο προηγούμενα. Λυπούμαστε! Κι ακόμη περισσότερο λυπούμαστε γιατί τα δύο προηγούμενα συνετέλεσαν να επαναλαμβάνεται και σήμερα αυτό το σκηνικό αγωνίας για ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή να είναι πολύ ηπιότερο.

4. Η Γερμανία έχει επενδύσει σκληρή επικοινωνία στον όρο «κορωνομόλογο», που με τόση ελαφρότητα χρησιμοποιούν και πολλοί άλλοι εκτός του Βερολίνου. Δεν πρόκειται για «κορωνομόλογο» αλλά για «ευρωομόλογο».

5. Γιατί έχει σημασία το όνομα και ποια είναι διαφορά του «κορωνομόλογου» από το «ευρωομόλογο»;  Η διαφορά είναι το πρώτο παραπέμπει σε δανεισμό με κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο, μόνο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών για τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα Υγείας, εν μέσω πανδημίας, όπως προσπαθεί να εμφανίσει το Βερολίνο, ως το σημείο υποχώρησής του (αν το δεχτεί κι αυτό…). Αντίθετα, «ευρωομόλογο» είναι ευρωπαϊκό ομόλογο για την εξασφάλιση με δανεισμό πόρων που θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών-μελών. Το Βερολίνο απορρίπτει διαρρήδην το δεύτερο για τους πόρους που θα πρέπει να διατεθούν για την ανάταξη των οικονομιών -όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία- και παραπέμπει τις χώρες-μέλη στον ΕSΜ.

6. O ESM διαθέτει απόθεμα 400 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί ως προς τη χρήση τους, μόνο για χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα στις οικονομίες τους. Ο ESM παραχωρεί εκ του σκοπού ύπαρξής του δάνεια με χαμηλά επιτόκια στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, υπό τον όρο της ανάληψης υποχρεώσεων δημοσιονομικής εποπτείας τους μέσω μνημονίων, που η κάθε μία ξεχωριστά θα πρέπει να συνάψει με τον ESM.

7. Όμως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μερική κρίση στις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αλλά με συνολική κρίση της ευρωζώνης. Και αίτιο της σημερινής κρίσης δεν είναι δημοσιονομικές εκτροπές των χωρών-μελών αλλά ο πανίσχυρος κλονισμός από το συνολικό switch off  της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της πανδημίας. Θα είναι εγκληματικό και ανήθικο (ας αφήσουμε και πόσο σκόπιμο είναι οικονομολογικά) να εμφανιστεί  η σημερινή κρίση ως δημοσιονομική εκτροπή χωρών-μελών (ενώ δεν είναι) και για την αντιμετώπισή της να χρησιμοποιηθούν εργαλεία -όπως ο ESM- που έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστούν συνέπειες από δημοσιονομικές εκτροπές. Κι αυτό, μόνο και μόνο για να μη θιγούν τα αποθέματα από πλεονάσματα που συσσωρεύει χρόνια τώρα η Γερμανία (και κάνα-δυο ακόμη χώρες), τα οποία πλεονάσματα, μάλιστα έχουν συσσωρευτεί  από συνεχείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, που απαγορεύουν στις ισχυρές χώρες-μέλη να έχουν πλεονάσματα μεγαλύτερα από ένα όριο και πάνω, ακριβώς για να επιστρέφουν πόροι προς τις πιο αδύναμες χώρες.

8. Δίκαια, αρμόζουσα  και οικονομολογικά επιβεβλημένη λύση στη σημερινή κρίση με τα γνωστά αίτια, είναι ακριβώς η άμεση και άνευ όρων μεταφορά πόρων από τα συσσωρευμένα αποθέματα των υπέρογκων πλεονασμάτων των βορείων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Με όσο το δυνατόν λιγότερο εξωτερικό δανεισμό, γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη είναι υπερδανεισμένη στον υπέρτατο βαθμό. Γι’ αυτό και το τυχόν «ευρωομόλογο» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ.

9. Δεν είναι «αλληλεγγύη» και «φιλανθρωπία» να μεταφερθούν πόροι από τα συσσωρευμένα αποθέματα των υπέρογκων πλεονασμάτων των βορείων προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υποχρέωσή τους είναι, που απορρέει από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, στις οποίες ρητά θεσπίζεται η προαγωγή του ενοποιητικού προτάγματος της Ευρώπης με ρήτρα την προϊούσα μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις πλούσιες και τις αδύναμες χώρες, και όχι το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμά της, όπως συμβαίνει στην ευρωζώνη τα τελευταία πολλά χρόνια!

Ελπίζω να διευκολυνθούμε όλοι να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις!        

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας