19 Μαρ. 2020

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

2 ψέματα + 1 αήθεια

στην οικονομία

Χθες, μια μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η Τράπεζα της Ελλάδα (δηλαδή ο κ. Γιάννης Στουρνάρας) είχε επισήμως ανακοινώσει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ξεκινώ με αυτό, για να απαντηθεί η άκαιρη και απρόσφορη για πολιτικές αντιπαραθέσεις τούτην την ώρα αήθεια, σε συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες, να εμφανίζονται δημοσίως υπουργοί και να διαπράττουν το ολίσθημα να εμφανίζουν έκτακτα μέτρα που εξαγγέλλονται για τη στήριξη της οικονομίας, ως δήθεν απόρροια αναγνώρισης της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Είναι κρίμα (και ανησυχητικό) που ο ευπρεπής Σταϊκούρας, μπαίνει κι αυτός στον χορό της φθηνής εντυπωσιοθηρίας των διαγγελμάτων του πρωθυπουργού, από την οποία ως σήμερα απείχε.

Επαναλαμβάνω: Οι πολιτικοί -ιδίως της κυβέρνησης- έχουν χρέος στην εποχή του κορωναϊού να παραμερίσουν αμέσως τη μικροπολιτική και να επιστρέψουν πάραυτα στην Πολιτική! Προέχει να ξεπεράσουμε τον κάβο με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και μετά με το καλό θα υπάρχει ο χρόνος και μικροπολιτική να γίνει. Σήμερα, όμως, όχι!

Προφανώς, λοιπόν, από το στοιχείο που στην αρχή ανέφερα προκύπτει ότι δεν μπορεί να είναι η θετική για την οικονομία μας απόφαση της ΕΚΤ απόρροια της καλής πορείας με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη (υπάρχει άλλωστε πληθώρα και άλλων στοιχείων που πριν τον κορωναϊό μαρτυρούσαν το αντίθετο). Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της γενικής κίνησης στην ευρωζώνη να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της νόσου στις οικονομίες των χωρών-μελών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και τούτο μόνον επειδή είμαστε εκτός μνημονίων). Μνημόνια, τα οποία οι πριν το 2015 κυβερνήσεις έφεραν, με τον κ. Σταϊκούρα, μέλος τότε του οικονομικού επιτελείου, και η επόμενη κυβέρνηση 2015-2019 πέτυχε να μας βγάλει απ’ αυτά.

Αφήστε, λοιπόν, την «πολιτική αρπαχτή» υπουργέ των Οικονομικών! Κάντε τη δουλειά σας  και επικεντρωθείτε σ’ αυτήν. Τα υπόλοιπα με το καλό αργότερα…

Περνάω στα 2 ψέματα:

α. Είπε ο κ. Σταϊκούρας (και φυσικά ο μετρ στις «πολιτικές αρπαχτές» Κυριάκος Μητσοτάκης διά του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσε να πλειοδοτήσει) ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει. Μάλιστα το μέγαρο Μαξίμου τόλμησε να εκστομίσει ότι είναι «τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προσέθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο για να πείσει εμάς τους άσχετους ιθαγενείς πόσο φοβερός είναι πρωθυπουργός μας!

Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν μπόρεσε να το κάνει  ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας; Και το μπορέσατε εσείς; Λίγη ντροπή δεν έχετε; Τολμάτε εν μέσω κορωναϊού να μας ξαναφέρνετε στην εποχή των ψεμάτων σας, ότι δήθεν η προηγούμενη κυβέρνηση δήθεν είχε ανταλλάξει τη μη περικοπή των συντάξεων με το όνομα «Μακεδονία» και ότι δήθεν είχε υπογράψει το 4ο μνημόνιο; Και το κάνετε με τη χώρα (όπως κι όλος ο πλανήτης) δεμένη τα σκοινιά της πανδημίας;

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τα προγράμματα της ΕΚΤ υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει και μόνον εκτάκτως ήρθη, λόγω κορωναϊού) επειδή η Ελλάδα και εντός μνημονίων (που εσείς υπογράψατε και ο ΣΥΡIZA και ο Τσίπρας μας έβγαλαν απ’ αυτά) δεν αποτιμάται από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Και η επενδυτική βαθμίδα σχετίζεται με τα επιτόκια εξωτερικού δανεισμού της χώρας, τα οποία η κυβέρνησή σας παρέδωσε (στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα) στο 5% για τα δεκαετή ομόλογα και (ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας) σας άφησαν μειωμένο στο 2%, μαζί με δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ!

Αιδώς Αργείοι, επιτέλους!!!

Αλλά λέτε και ψέματα επικίνδυνα, κύριε Μητσοτάκη! Επικίνδυνα για όλους μας! (Όπως ήταν η στάση σας στις Πρέσπες και στις βλακείες περί 4ου μνημονίου). Παρουσιάζετε ότι δήθεν είναι μόνιμη η ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων από τη ΕΚΤ, ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!! Και το γνωρίζετε! Η μόνιμη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα γίνει όταν τα επιτόκια δανεισμού πέσουν σε βιώσιμα επίπεδα -και σήμερα, επί των ημερών σας, λόγω κορωναϊού βεβαίως, ξανανέβηκαν στο 4% και έπεσαν πάλι μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ στο 2,8%!

Αφήνω τις βροντερές ηλιθιότητες ότι «σας πήρε η Λαγκάρντ τηλέφωνο» και άλλα τοιαύτα γραφικά, που μόνο αν μας θεωρείτε μειωμένης αντιλήψεως πολίτες αρμόζουν στην περίσταση. Φυσικά σας πήρε τηλέφωνο! Όπως πήρε όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης και τους κεντρικούς τραπεζίτες. Τόσο υποτιμητική της νοημοσύνης μου ως πολίτης αναφορά πρωθυπουργού δεν ανέμενα, το ομολογώ. Υπερβήκατε κάθε όριο, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη!

β. Το δεύτερο μεγάλο ψέμα σας είναι ότι εμφανίζετε τεχνηέντως το πρόγραμμα της ΕΚΤ που τρέχει από το 2015, ως δήθεν συνέπεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα αυτό, εν συντομία QE, υιοθετήθηκε από τον Μάριο Ντράγκι για όλη την ευρωζώνη και δεν αφορούσε ειδικά στην Ελλάδα, λόγω Τσίπρα, όπως ανερυθρίαστα προσπαθείτε να παρουσιάσετε. Λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας από το QΕ, εκτός της αξιολόγησής της σε μη επενδυτική βαθμίδα, ήταν ακόμη -κι αυτό δεν μπορεί να μην το γνωρίζετε- ότι ήταν σε μνημόνια. Και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας (και όχι εσείς) έβγαλαν τη χώρα απ’ αυτά!

Για να το πω απλά: Αν σήμερα η Ελλάδα ήταν σε μνημόνια (και δεν είναι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας πέτυχαν την έξοδό μας απ’ αυτά), απλά δε θα ήμαστε ούτε και τώρα στα πρόγραμμα της ΕΚΤ. Έτσι; Αυτή είναι η αλήθεια!

Μας φλομώσατε, όμως, στα ψέματα κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, και για έναν ακόμη τελευταίο λόγο:  Αφήνετε να εννοηθεί ότι το 2015 ήμαστε σε μνημόνιο λόγω ΣΥΡΙΖΑ και αλλιώς (αν δηλαδή είχε κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σαμαράς) δεν θα μπαίναμε στο 3ο μνημόνιο!

Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ; Δεν θα μπαίναμε στο 3ο μνημόνιο χωρίς ΣΥΡΙΖΑ; Μα ξεχνάτε ότι ο κ. Σαμαράς (και μαζί του ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ και ήδη σήμερα ΚΙΝΑΛ) ήταν τα μόνα κόμματα που στα προεκλογικά προγράμματά τους υπόσχονταν και νέο μνημόνιο; Έλεγε ή δεν έλεγε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς ότι αν κέρδιζε τις εκλογές  (ο ου εγένετο) θα έθετε τη χώρα σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή, για την παραχώρηση της οποίας ρητά στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προβλέπεται η υπογραφή μνημονίου; Τόσο απροκάλυπτα ψέματα πια;

Κάτι τελευταίο για να αποδειχτεί οριστικά πόσο επικίνδυνος είσαστε: Εσείς ο ίδιος (και μαζί σας και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας) λίγο πριν τις τελευταίες κάλπες ζητάγατε επίμονα από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα να εντάξουν την Ελλάδα  σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Μ’ άλλα λόγια, ζητάγατε να υπογραφεί και νέο μνημόνιο. Καταβαίνετε ότι εάν είχατε τότε εισακουστεί, σήμερα δεν θα μπορούσαμε εντός μνημονίου να ενταχτούμε στο νέο QE της ΕΚΤ, …το οποίο σήμερα εσείς θριαμβολογείτε ότι πετύχατε; Τόση αήθεια! Τόσο ψέμα! Τόση μικροψυχία και επικοινωνιακή στήριξη της «αφεντομουτσουνάρας» σας, την ώρα οι πολίτες αγωνίζονται!

Κύριε Μητσοτάκη, είμαστε (και θα είμαστε ως το τέλος της πανδημίας) όλοι στο πλευρό σας! Κάντε, όμως, τη δουλειά σας και πάψτε να μας υποτιμάτε τόσο βάρβαρα! Νησάφι!

Στο κάτω-κάτω, αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εσείς πρώτος θα είχατε σπεύσει να την ανατρέψετε και να ζητάτε και λίγο και λιγάκι εκλογές, ενώ αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας σας στηρίζουν στη μάχη κατά της αρρώστιας, όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν υπεύθυνα κόμματα και ηγεσίες.

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας